Gerzson Pál festményeiből nyílik kiállítás a Vigadóban

Kultúra, 2017.06.14

Gerzson Pál festőművész munkásságát tekinti át mintegy 160 képen keresztül a Pesti Vigadó csütörtöktől látható életmű-kiállítása.

Az átfogó igényű, eddig még soha be nem mutatott munkákat is felvonultató tárlat elsősorban a hetvenes, nyolcvanas évek főműveire épül, de korai és késői alkotásokat is a közönség elé tár Gerzson Pál életművéből - mondta el a kiállítás szerdai sajtóvezetésén Feledy Balázs kurátor.

Mint felidézte, az 1931-es születésű festő generációja nehéz helyzetben, az ötvenes évek elején kezdte a pályáját; Gerzson Pál mesterei a Képzőművészeti Főiskolán Kmetty János, majd Domanovszky Endre és Hincz Gyula voltak.

"Tűnékeny", az absztrakt és a figurális fogalmaival sem leírható művészetét igazán a hetvenes évektől kezdte kibontakoztatni - idézte fel a kurátor.

Gerzson Pál szorosan kötődött Szigligethez, a Balaton-parti falu atmoszféráját rengeteg képe megidézi. A természet mellett leginkább az irodalom, különösen Berzsenyi "szorongásos derűje" jelentett számára inspirációt.

Feledy Balázs felhívta a figyelmet Gerzson Pál nagy méretű olajképeire, amelyek ritkán láthatók kiállításon, a Vigadó Galéria tárlata azonban számos nagyobb vásznat is felvonultat.

A kiállítás anyagának döntő részét az olajfestmények teszik ki, a tárlat azonban Gerzson Pál műhelymunkáját is bemutatja, többek között akvarelleken keresztül - jegyezte meg a kurátor.

Mint hozzáfűzte, a 2008-ban elhunyt művészt mindig erőteljesen vonzotta a figura, természetábrázolásaiba is szívesen vitt emberi vonásokat. Gerzson Pál azonban számtalan portrét is festett, csak művészbarátairól mintegy 150-et.

Feledy Balázs elmondta, hogy a július 31-ig látogatható kiállításhoz a Magyar Művészeti Akadémia katalógust is megjelentetett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!