Gyermekmentő szolgálat: több mint negyven helyszínen várják az érdeklődőket a hétvégi városligeti gyereknapon

Kultúra, 2024.05.23

Több mint negyven programhelyszínen várják az érdeklődőket a 32. Városligeti gyermeknapon szombaton és vasárnap. Az idei rendezvény középpontjában az egészség, a sport, a kultúra, az internetbiztonság és a nemzetek bemutatása áll - közölte az MTI-vel a szervező Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) csütörtökön.

Az esemény célja, hogy a rosszabb anyagi körülmények között élők is színvonalas, kulturált programokon vehessenek részt, és önfeledten szórakozhassanak, sportolhassanak, tanulhassanak, belépődíj fizetése nélkül - írták. Kiemelték, a Gyermekmentő nagyszínpadán mindkét nap neves művészek, zenészek várják az érdeklődőket változatos, a különböző korosztályokat megszólító programokkal: fellép többek között Veres Mónika "NIKA", Paulina, Solyom Berni, koncertet ad a Rutkai Bori Banda és a Masni és Pocó Mihályi Rékával.

A tájékoztatás szerint idén külön egészségügyi blokkal készülnek a szervezők a Városligeti Nagyréten: a helyszínre érkezik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mobil fogorvosi rendelője, melyet a szervezet főtámogatója, az OTP Bank vásárolt 1995-ben, fenntartásában pedig azóta is szerepet vállal. A busz melletti dentálhigiéniai sátorban a helyes fog- és szájápolásról, valamint az egészséges táplálkozásról tanulhatnak a gyerekek.

Kitelepül a városligeti helyszínre a NGYSZ nőgyógyászati szűrőkamionja is, ahol az önkéntes nőgyógyászok tanácsadással várják az érdeklődőket, valamint a helyszínen lesz a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) is.

Szintén képviselteti magát a városligeti gyereknapon a Szív-Kör Egyesület is, melynek fontos feladata a szívbeteg gyermekek és szüleik, és a gyógyító intézmények közötti kapcsolattartás elősegítése.

Jelen lesz a Budapesti Vöröskereszt egy játék-prevenciós állomással, a Teddy Maci Kórházban pedig a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete játékmacikon mutatja be az emberi test működéseket.

A Sportszigeten a Budapest Honvéd Sportegyesület kiválóságai mozgatják meg a gyerekeket: lesz többek között lézerpisztolyozás, valamint gyorsasági és fejlesztő játékok is. Ezen kívül pingpongozni, kosárlabdázni, focizni is lehet majd a helyszínen. A Magyar Lovasterápia Szövetség lovasterápiás bemutatóját vasárnap tartják.

A Biztonságos internet sátornál a gyerekeket a biztonságosabb internethasználat témakörébe tartozó számítógépes játékokkal, kvízzel, vetélkedőkkel, tanácsokkal és ajándékkal várják.

A Nemzetek utcáján és az ott felállított színpadon több, Budapesten akkreditált nagykövetség és kulturális intézet várja vasárnap a különböző kultúrák, népszokások és hagyományok iránt érdeklődőket. A programon idén rekordszámú, 23 ország - egyebek mellett a Fülöp-szigetek, Grúzia, India, Japán, Kína, Lettország valamint Mexikó - képviselteti magát.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Prevenciós Pontjánál a biztonságos digitális lét, a kábítószerprevenció, a kortárs bántalmazás és az állatvédelem lesznek a főbb témák. A Készenléti Rendőrszázad fegyverzet-technikai bemutatóval, lézerpuska lövészettel és kutyás bemutatóval készül a városligeti gyereknapra.

A Reno X Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkatársai érzékenyítő foglalkozást tartanak az érdeklődőknek. Ezen kívül lesz helikopterszimulátor, arcfestés, ugrálóvár, buborékparti, lufihajtogató, és több helyszínen nyílik lehetőség a gyerekek számára az alkotásra.

A Gyermekmentő idén is külön meghív 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi intézményekből, valamint határon túli területekről. Mindezek mellett az MBH Bank kezdeményezésére vasárnap 160 hátrányos helyzetű magyarországi és határon túli gyermek tekintheti meg a HAB Hungarian Art & Business legújabb, A bolygó meghódítása című kiállítását - olvasható az összegzésben.

A részletes gyermeknapi program a www.gyermekmento.hu oldalon érhető el - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!