Hankó Balázs: az EFOTT közösséget épít és identitást őriz

Kultúra, 2024.06.04

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) közösséget épít és identitást őriz - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a július 10-14-én a Velencei-tónál, Sukorón tartandó fesztivál programjait beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Az EFOTT budapesti sajtótájékoztatója Hankó Balázs kiemelte: a magyar felsőoktatás versenyképes, vonzó, identitásőrző és közösségépítő.

Jelezte: versenyképes egyetemeink vannak, hiszen a világ egyetemeinek top öt százalékában már 12 magyar intézmény van, és vonzóak, mert már 310 ezren tanulnak a magyar felsőoktatásban.

Emellett a magyar felsőoktatás identitásőrző, mert értékőrző és értékálló, illetve közösséget építő, mert nemcsak tudást, kiválóságot, hanem közösségeket is teremt - közölte az államtitkár.

Kiemelte, hogy az egyetemi sport a megújult magyar felsőoktatási modell sajátossága, és örömét fejezte ki, hogy a kiváló egyetemi sportolóknak lehetőséget adnak arra, hogy az EFOTT 0. napján részt tudjanak venni.

Célként fogalmazta meg, hogy az egyetemisták közül egyre többen sportoljanak, egyre több versenysportoló és egyetemi sportegyesület legyen, hiszen ez brandet épít és kötődést ad.

Az államtitkár megjegyezte azt is, hogy az identitásőrzést segítve idén először ötszáz EFOTT-bérletet ajánlottak fel a külhoni magyar felsőoktatási intézményeknek.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos a fiatalok körében a borfogyasztást népszerűsítő rendezvények közül kiemelte a másodszor megrendezendő Buborékok nyara programot, amellyel az EFOTT-on is jelen lesznek.

Arról is beszélt, hogy szeptembertől három egyetemen - az Óbudai Egyetemen, a Károli Gáspár Református Egyetemen és a Semmelweis Egyetemen - elindul egy kreditalapú borkulturális oktatás Borkatedra címmel.

Kovács Levente, a házigazda Óbudai Egyetem rektora elmondta: programjaikat a digitalizáció és a fenntarthatóság jellemzi majd.

Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke úgy fogalmazott: közösségek találkozásaként tekintenek a fesztiválra.

Napközbeni rendezvényeiken hagyományosan intézmények, vállalkozások, sőt politikai pártok ifjúsági szervezetei is megjelennek, és nagy hangsúlyt fektetnek a sportprogramokra is. A kerékpárosokat megszólító Tekerj az EFOTT-ra! programot idén már Fuss az EFOTT-ra! elemmel is kiegészítik, és e-sportokkal is készülnek.

Az EFOTT-on megjelennek nemzetközi közösségek, az európai hallgatói képviselet és a V4 hallgatói szövetség tagjai is jelen lesznek - jegyezte meg.

Lasztovicza Gábor fesztiváligazgató elmondta: a tavalyihoz képest nem emeltek a jegyárakon, sőt bizonyos jegytípusok árai csökkentek, továbbá idén először vezettek be nappali jegyet, amellyel a napközbeni kulturális és sportprogramok látogathatók.

Kiemelte: tíz zenei helyszínnel, több mint 150 előadóval várják a fesztiválozókat.

A fesztiválon fellép mások mellett T. Danny, a BSW, a Valmar, a Blahalouisiana, a Csaknekedkislány, az Elefánt, a Carson Coma, a Wellhello, Beton.Hofi, Krúbi, a Pogány induló, Manuel, Horváth Tamás, a Parno Graszt, a Follow The Flow, Byealex és a slepp, Majka, az Aurevoir, az Ivan & The Parazol, a Punnany Massif, a Honeybeast, Dzsúdló, Azahriah, a 4S Street, a Margaret Island, a 30Y, Korda György és Balázs Klári, az Irie Maffia, valamint a Bohemian Betyars.
(MTI)

Címkék

EFOTT Sukoró

Galériánk

Az EFOTT budapesti sajtótájékoztatója Az EFOTT budapesti sajtótájékoztatója Az EFOTT budapesti sajtótájékoztatója
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!