Hans van Manen koreográfiáit mutatja be a Magyar Nemzeti Balett a Müpában

Kultúra, 2017.10.16

Hans van Manen holland koreográfus Trois Gnossiennes, 5 tangó és Black Cake című munkáit mutatja be a Magyar Nemzeti Balett a LOL című esten pénteken a Müpában.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon megvalósuló LOL-est premierjére a 85 éves mester is ellátogat - közölte a Magyar Állami Operaház hétfőn az MTI-vel.

Az 1982-es Trois Gnossiennes Erik Satie francia zeneszerző alkotására készült, s a melankolikus zongoramuzsika által ihletve mesél a férfi-nő kapcsolat összetettségéről. A duett női szerepét van Manen eredetileg Aradi Mária világhírű balerinára, a Holland Nemzeti Balett egykori vezető szólistájára álmodta.

A holland koreográfus művei közül talán a legnépszerűbbnek számít az 1977-es 5 tangó, ami egyben tisztelgés is a műfajt forradalmasító argentin zeneszerző, Astor Piazzolla munkássága előtt. A páros koreográfiákban a klasszikus balett eleganciája és mértéktartása ötvöződik a tangó elfojtott szenvedélyével, megragadva van Manen alkotói tevékenységének esszenciáját.

Az estet az 1989-es Black Cake című, szarkasztikus humorú koreográfia zárja, ami a műsor címének ihletadója is egyben. A Holland Táncszínház megalakulásának 30. évfordulójára készült öttételes alkotás helyszíne egy társasági esemény, amelyen fokozatosan buknak a felszínre a társadalmi kötöttségek és az illem által leplezett férfi-női viszonyok.

A koreográfiák kettős és hármas szereposztásban láthatók. A LOL októberi bemutatója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként, míg a produkció januári előadásai a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben láthatók a Müpa Fesztivál Színházában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!