Harmadik alkalommal mutatkoznak be az ország legjobb börtönszínházi társulatai

Kultúra, 2018.08.16

Az idén is bemutatkoznak az ország legjobb börtönszínházi társulatai a budapesti József Attila Színházban, ahol a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) pénteken rendezi meg az elítéltek társadalmi reintegrációját segítő III. Országos Börtönszínházi Találkozó döntőjét.

Harmadik alkalommal mutatkoznak be az ország legjobb börtönszínházi társulatai Schmehl János vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettese a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a versenyen - a regionális döntőkkel együtt - összesen 16 börtön mintegy 150 fogvatartottja szerepelt. A döntőbe a négy régió selejtezőinek győztese - a Veszprém Megyei Bv. Intézet, a Pálhalmai Országos Bv. Intézet, a Tiszalöki Országos Bv. Intézet, valamint a Tököli Országos Bv. Intézet és a Fiatalkorúak Bv. Intézete közös csapata - jutott be. Mint kiemelte, a résztvevők közül szinte mindenki dolgozik és tanul.

Mint elhangzott, az előadások színre vitelében a büntetés-végrehajtás szakemberei, a reintegrációs tisztek és drámapedagógusok mellett színházi szakemberek is részt vettek. A produkciókat az intézet munkatársai és a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.

Hatala József nyugalmazott rendőr altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke kiemelte, hogy mindkét korábbi találkozó megvalósításában részt vehetett és mindkettő nagy élményt jelentett számára. Mint mondta, a tanács számtalan bűnmegelőzési és reintegrációs programot támogat szakmailag és anyagilag. Mint kiemelte, számtalan tehetséges, jobb sorsra érdemes ember is bekerül a büntetésvégrehajtás világába, a társadalomnak kötelessége megteremteni a lehetőséget arra, hogy ebben az időszakban munkával, személyiségfejlesztő tréningekkel, drámapedagógiai módszerekkel jelentősen javítsák felkészülésüket a szabadulásra.

A börtönszínházi találkozó kiváló lehetőség arra, hogy a fogvatartottak egymással is más viszonyt alakítsanak ki, emberi és művészi értékeket sajátítsanak el, emberileg jobbakká váljanak - fogalmazott.

Nemcsák Károly, a színház igazgatója köszönetet mondott azért, hogy a találkozónak az idén is a József Attila Színház adhat otthont. A rendezvény szerepéről, fontosságáról, beszélt, kiemelve, hogy a résztvevők hónapokig készülnek az eseményre. Mint fogalmazott biztos benne, hogy számos élménnyel gazdagodhatnak résztvevők. Kiemelte, hogy az előválogatásnál szakmai zsűri segítette a büntetés végrehajtási intézet munkatársait, és az előadásokat is szakmai zsűri véleményezi.

A találkozón a Veszprém Megyei Bv. Intézet Nóti Károly A cég arája című művét, a Pálhalmai Országos Bv. Intézet Federico García Lorca Bernarda Alba háza című drámáját adja elő. A Tököli Országos Bv. Intézet és a Fiatalkorúak Bv. Intézete közös csapata Nagy Klára Kirág-lak című színdarabját játssza el. A Tiszalöki Országos Bv. Intézet a Csehov Három nővér című műve alapján készült paródiaváltozatot mutatja be.

Mint a rendezvény sajtóanyagában olvasható, minden hazai börtönben működik irodalmi- és színjátszó szakkör, amely a drámapedagógia eszközeit felhasználva a szabadidő hasznos eltöltése mellett a fogvatartottak ön- és emberismeretét, érzelmi intelligenciáját is erősíti. A színjátszás segítségével az elítéltek újragondolhatják döntéseik rövid és hosszú távú következményeit, az átélt élmények pedig tovább növelik a társadalomba történő visszailleszkedésük esélyét.

A két évvel ezelőtti rendezvényhez hasonlóan az idei börtönszínházi találkozó kísérőprogramjaként is kiállítás látható a fogvatartottak képzőművészeti alkotásaiból, fából, kerámiából, papírból készült dísztárgyakat, festményeket is bemutatnak.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Harmadik alkalommal mutatkoznak be az ország legjobb börtönszínházi társulatai Harmadik alkalommal mutatkoznak be az ország legjobb börtönszínházi társulatai
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!