Hat ország táncművészei mutatkoznak be a XI. Nemzetközi Monotánc Fesztiválon

Kultúra, 2024.05.18

A Bethlen Téri Színházban május 21. és 25. között rendezik meg a XI. Nemzetközi Monotánc Fesztivált, amelyen hat országból érkező társulatok tizenhárom előadást mutatnak be a közönségnek.

A Közép-Európa Táncszínház és a Bethlen Téri Színház közösen rendezi meg a fesztivált, amely a kortárs tánc kiemelkedő alkotásait mutatja be Budapesten - közölték a szervezők az MTI-vel.

A biennálé jellegű mustra programja az elmúlt években született táncművészeti előadásokból válogat. A monotánc műfaji fogalmát a monodrámák ihletésére és mintájára alkották meg, és azokat az előadásokat sorolják ide, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel.

A fesztivál nyitónapján mutatja be Gergye Krisztián koreográfus God by(e) myself címmel új előadását, majd a premiert követően kiállítás nyílik Gergye Krisztián képzőművészeti alkotásaiból. A megnyitó után Halász Tamás kritikus, tánctörténész beszélget a művésszel.

Az idei évadban 35. jubileumát ünneplő Közép-Európa Táncszínház művészei közül Pataky Klári Téli ének, Vasas Erika ONlife és Barna Krisztián Or Stop című koreográfiáit is megtekintheti majd a közönség.

Az idei programkínálat egyik különlegessége, hogy öt dél-koreai táncművész koreográfiáját is láthatja majd a magyar közönség. A fesztivál nemzetközi sikere miatt 2019-ben Dél-Koreában, Szöulban megrendezték az első Monotanz Festivalt, azóta Budapesten és Szöulban évenként felváltva szerveződik egy-egy seregszemle.

A fesztivál kísérőprogramjai között szerepel Dusa Gábor fotókiállítása, a Monotanz Seoul kerítéskiállítása és Gergye Krisztián pop-up tárlata is. Mi fán terem a monotánc? címmel Lőrinc Katalin táncművész, egyetemi tanár moderál kötetlen beszélgetést a monotánc műfajáról, a dél-koreai vendégek pedig egy fotókiállításon és werkfilm vetítésen mutatkoznak be, valamint a SÍN Művészeti Központban táncszakmai workshopokat is tartanak.

A fesztivál végén, a közönség szavazatai alapján adják át a Mono fődíjat a legjobbnak ítélt előadásnak.

Részletes program a www.monotanc.hu oldalon érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!