Háy Gyula Appassionata című darabjával nyitott a Tesla Teátrum

Kultúra, 2017.05.02

Háy Gyula Appassionata című darabjával kezdte meg működését szombaton a Tesla Teátrum, a Tesla Budapest Kulturális Központban.

Vas-Zoltán Iván rendező, a színház vezetője az M1 aktuális csatorna műsorán elmondta, hogy 1989-ben Grúziában rendezett egy Háy Gyula-darabot, ami megtetszett a szerző özvegyének, ezért elküldte neki Háy a forradalom ihlette Appassionata című darabját azzal, hogy próbálja megcsinálni Magyarországon.

"Szerintem ez az egyetlen hiteles 1956-ról szóló darab, amit nem Kádárék megrendelésére, és nem az 1990-es évek után, immár egy történelmi prekoncepció alapján készítettek" - emelte ki a rendező, hozzátéve, hogy a szerző maga is átélte a forradalmat és az azt követő megtorlást is, majd erről írt egy "fantasztikus, görög dráma méretű művet".

Vas-Zoltán Iván arról is beszélt, hogy a darabot 1992-ben már megrendezte Békéscsabán, majd 2006-ban újra színpadra állította. "Remélem ez a széria most megadja neki azt a lehetőséget, hogy beilleszkedjen a magyar drámairodalom egyik fősodrába" - fűzte hozzá.

Az 1957-ben Budapesten játszódó dráma bemutatását az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta. A romantikus, szerelmi történet egy külföldre disszidált és világhírűvé vált zongoraművésznő és otthon maradt, az 1956-os cselekményeiért bebörtönzött férje történetéről szól. A nő Magyarországra jön és megpróbálja kiszabadítani férjét, miközben a néző előtt feltárulnak az 1956-os események és az 1957-es megtorlások körülményei.

Vas-Zoltán Iván elmondta azt is, hogy a Tesla Teátrum repertoárjellegű játékát ősztől indítja el, de az Appassionata május 10-én, 19-én és június 3-án, illetve szeptember végétől újra látható lesz a teátrumban.

Az előadásban Tímár Éva, Márton András, Király Attila, Sághy Tamás, Fantoly Nikolett, Farkas Petra, Zentai Mirtyll és Boronyák Gergely szerepek, a díszletet és a jelmezeket Huros Annamária tervezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!