Hemofíliás gyermekeket lát vendégül a Fővárosi Állatkert

Kultúra, 2024.06.07

Vérzékenységgel élő gyerekeket lát vendégül családtagjaikkal együtt pénteken a Fővárosi Állat- és Növénykert Áloméj az Állatkertben című programján.

A két évtizedes hagyományra visszatekintő kezdeményezés keretében pénteken az állatkert zárása után, este hét órától szerveznek különleges programot krónikusan beteg gyermekeknek. Az idei Áloméjre vérzékenységgel élő gyerekeket hívtak meg, együttműködésben a Magyar Hemofília Egyesülettel - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

Mint írták, az ötlet Hollandiából, a Rotterdami Állatkerttől ered: 1996-ban a Sophia Loren Kórházzal közösen 175, daganatos betegségben szenvedő gyermeket hívtak meg családtagjaikkal együtt, hogy egy felejthetetlen estét szerezzenek nekik. A kezdeményezés azóta világszerte számos követőre talált, ma már évente a világ több mint háromszáz állatkertjében szerveznek hasonló programot. Magyarországon 2004-ben rendeztek először Áloméjt, Budapesten és Jászberényben.

A Fővárosi Állat- és Növénykert azóta is évről évre megrendezi ezt a programot: az évek során olyan szervezetekkel közösen tartott Áloméjt, mint például a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, a Mozgásjavító Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Down Központi Alapítvány, a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány vagy éppen a Pető Intézet.

Az eseményt a részt vevő állatkerti dolgozók szabadidejükben, önkéntes felajánlásként valósítják meg - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!