Hét bemutatóval várja a közönséget az Átrium Film-Színház

Kultúra, 2016.08.29

Hét bemutatóval, valamint a korábbi évadok sikeres előadásaival és vendégjátékokkal várja a közönséget az idei évadban az Átrium Film-Színház Budapesten.

Mint Magács László igazgató az intézmény hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a most kezdődő 5. évadban 30 előadás marad repertoáron, ezekhez jön a 7 új produkció. Újdonság lesz, hogy a színház más helyszíneken is megjelenik majd előadásaival - tette hozzá, kiemelve, hogy a Margit körúti magánszínház vezetése továbbra is nyitott az új kihívásokra, a kortárs művekre és a független alkotókra.

Szeptember 5-én a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátéka, Edward Albee Mindent a kertbe! című darabja látható budapesti bemutatóként. Zsótér Sándor, az előadás rendezője elmondta, hogy ritkán játszott darabról van szó, a rádiójátékból született művet újra lefordították Ambrus Máriával.

A hetvenes években játszódó történet szereplői szeretnének kicsit jobban élni, ezért prostituálódnak. A darabban a beleegyezés érdekes: ahogy felháborodunk, aztán belenyugszunk a történtekbe - mondta a rendező.

Az Albee-darabot követően egy társadalmi szatírával várják a nézőket. Dömötör Tamás állítja színpadra a Bábelna - Keleti nyitás című produkciót, amelyet Tasnádi István színdarabja alapján írt. A darabot szeptember 21-én mutatja be a Terminal Workhouse produkciós műhely az Átrium támogatásával.

A rendező elmondta, hogy a darab Tasnádi István 2000-ben bemutatott, Bábelna - nyelvleckék halandóknak című előadásának szövegkönyve alapján készült. A napjaink közéleti viszonyaira reflektáló előadást a színház előcsarnokában játsszák, amelyet üzemi ebédlőnek rendeznek be.

Október 20-án mutatják be a Dada Cabaret című előadást. A Maladype Színház, valamint Farkas Gábor Gábriel és zenekarának közös produkciója Matei Visniec azonos című darabját dolgozza fel. Az összművészeti produkció rendezője Balázs Zoltán, zenei vezetője Farkas Gábor Gábriel, aki Monsieur Dadát alakítja, Lenin szerepében pedig Kútvölgyi Erzsébet látható.

Balázs Zoltán elmondta, hogy a dadaizmus megjelenésének 100. évfordulója alkalmából létrejövő előadás ősbemutató, egy éve kapták meg a darabot a szerzőtől, aki maga is jelen lesz a premieren. A nemzetközi koprodukcióban készülő előadás az Átrium Film-Színházzal együttműködésben, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál támogatásával valósul meg.

A novemberben láthatja a közönség a Kultúrbrigád és az Átrium hatodik közös bemutatóját, Molnár Ferenc Egy, kettő, három című színművét, amelyet Znamenák István rendez Alföldi Róberttel a főszerepben.

Zsedényi Balázs, az előadás produkciós menedzsere felidézte, hogy első közös előadásuk a színház nyitóprodukciója, a Vaknyugat volt. A Gothár Péter rendezte ír kortárs dráma már négy éve műsoron van a közönség érdeklődésének köszönhetően - mutatott rá.

November közepén a k2 Színház alkotói és Bíró Kriszta Cájtstükk címmel mutatják be saját produkciójukat. Az előadás rendezője Benkó Bence és Fábián Péter.

Magács László kiemelte, hogy továbbra is játssza darabjait az Átriumban Pintér Béla és Társulata.

Az évad második felének programját ismertetve elmondta, hogy tavasszal is láthat egy összművészeti bemutatót a közönség: Duda Éva táncművész, koreográfus a Budapesti Operettszínház művészeivel készül közös produkcióra. Frida Kahlo életét dolgozza fel az előadás, amelyben a tánc, a zene és a színház egyenrangú szerephez jut.

Az Átrium Film-Színház önálló bemutatója lesz az Isteni színjáték, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy megszülethet-e egy olyan színházi produkció, amelyben egyenértékű a cirkusz, a színház és a tánc. Az orfeumi helyzeteket felvonultató illuzionista-show az igazgató rendezésében látható majd.

Mint Magács László elmondta, folytatódik a tavaly elindított NézőKépző program, amelynek célja, hogy kortárs művészeti ágakat ismertessenek meg a fiatalokkal. A gimnazisták kreatív gondolkodását fejlesztő művészeti programsorozat keretében az idei évadtól vidéki és határon túli gyerekeket is vendégül látnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!