Hétvégén rendezi meg az idei Floralia ünnepet az Aquincumi Múzeum

Kultúra, 2018.05.11

Hétvégén rendezi meg az idei Floralia hagyományőrző rendezvényt az Aquincumi Múzeum, amelynek kertjében ebben az évben is életre kelnek az ókor hagyományai.

A Floralia az Aquincumi Múzeum legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, amelyet 1989 óta minden évben az Aquincum Baráti Kör szervez a múzeummal együttműködve - közölte az intézmény az MTI-vel. A tavaszünnep alkalmából fiatal virágkötők római stílusú kompozícióikkal díszítik fel a teljes romterületet és a múzeumot, a kövezett utcák mentén árusok kínálják portékáikat, a kézműves mesterek asztalainál pedig korabeli edény-, textil-, és ékszerkészítési technikákat lehet megismerni.

A városi forgatagban római polgárok és rabszolgák jelennek meg, de a legionáriusok, a gladiátorok és még a római kori barbár törzsek életébe is bepillanthatnak a látogatók. Az aquincumi romok közt a hagyományőrző csapatok táborai állnak majd, ahol szemügyre lehet venni a római, germán és kelta harcosok kardjait, pajzsait és sisakjait.

Az idei Floralia különlegessége, hogy most először a III. kerületi Zsófia utcai, mintegy 2000 éves amfiteátrumban is rendeznek gladiátorviadalokat.

A nap folyamán továbbá több alkalommal részesei lehetnek a látogatók az improvizációs színháznak is. A rendezvényen különböző időpontokban folytatódik a barbárok és a rómaiak közötti viszálykodás története, amely során kiderül, miért rabolják el a barbárok a római esküvőről a menyasszonyt, vagy milyen stratégiákat dolgoznak ki a római katonák a barbár hordák leverésére.

A Római Birodalomban az egyik legelterjedtebb tavaszköszöntő, termékenységi ünnep a Ludi Florales, vagyis a Floralia volt. Az ünnepet Flora, a virágok és a virágzás istennőjének tiszteletére tartották jellemzően áprilisban vagy májusban. A hat napon át tartó tánc és mulatozás során a szabadban bőséges lakomákat, cirkuszi játékokat rendeztek és pikáns témájú színdarabokat adtak elő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!