Hetvennyolcezren látogattak el a Budapest Bábszínházba az idei évadban

Kultúra, 2024.06.21

A Budapest Bábszínház 333 előadást játszott a 2023/2024-es évadban, a drámapedagógiai Mozgató Programnak 62 foglalkozása volt, 78 ezer néző látogatott el a színházba, ami 98 százalékos látogatottságot jelent - közölte az MTI-vel a Budapest Bábszínház Nonprofit Kft. pénteken.

Azt írták, hogy formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a teátrumnak: a Dekameron 2023 nagy sikerrel debütált a debreceni Deszka Fesztiválon; a Nem félünk a sötétben a XI. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén elnyerte az ASSITEJ Üveghegy-díjat, azaz a Legjobb ifjúsági színházi előadás díját, valamint az "Új Generációs" zsűri különdíját is.

A közlemény szerint Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója az évadzáró társulati ülésen azt mondta, hogy a kísérletezés évada volt ez a mostani. Ehhez hozzájárult a tavaly felélesztett Kísérleti Stúdió legújabb előadása, továbbá a többi bemutatóra jellemző merész dramaturgia és egyedi vizuális világ - tette hozzá.

Pozitív volt a fogadtatása a színház két innovációjának, a saját Spotify csatornának, ahol a Nem félünk a sötétben, Az utolsó bárány és a Péntek úr csodálatos barátai zenéje nagyon népszerű, valamint február óta havonta jelentkezik a bábszínház hiánypótló online magazinja, a GAPIT, amelyből a hírlevélre feliratkozó nézők tudhatnak meg érdekességeket.

Kiemelték, hogy a következő, a 2024/2025-ös évad jubileumi lesz, a bábszínház fennállásának 75. évfordulóját ünnepli jövőre, és ebből az alkalomból dokumentumfilmre pályázik, kiállítással készül a teátrum, és egy nagykoncertet is terveznek az ünnepségsorozat keretében. Két olyan bemutatóval indul a 2024/2025-ös évad, amelyeket már ebben az évadban elkészített a színház: A szomjas trollt augusztusban, a Hamupipőkét szeptemberben láthatja a közönség.

A Hamupipőke legújabb bábszínházi adaptációját Gimesi Dóra, a teátrum irodalmi vezetője jegyzi, kisiskolás kortól ajánlott, és Kuthy Ágnes rendezi.

Közölték azt is, hogy három további bemutatóval készül a bábszínház a következő évadban. Dániel András: Mindenki legyen kufli! című meséjét Ellinger Edina állítja színpadra a 3 éven felüli gyerekeknek. 2025-ben ismét Szikszai Rémusz rendez a teátrumban. A vihar és a Dekameron 2023 után Henrik Ibsen: Peer Gynt című drámai költeményét viszi színpadra. Igazi különlegességnek ígérkezik a Kár, hogy anyádat nem hoztuk el! vásári bábrevü. A készülő előadás célja nem kisebb, mint visszavezetni a felnőtteknek szóló népmesét a szélesebb köztudatba - írták.

Kitértek arra is, hogy a társulathoz a következő évadtól Krucsó Júlia Rita bábművész csatlakozik.

Mint minden évad végén, idén is szavazott a társulat: az év színészének járó Havas-B. Kiss-díjat Tatai Zsoltnak adta át Ellinger Edina. A Lellei Pál-díjjal olyan társulati tagot tüntetnek ki, akinek a színpadon kívüli munkája a legmeghatározóbb volt az évadban, ezt idén Hoffer Károly bábművész, rendező, bábtervezőnek ítélte oda a társulat. A Kovács József-díjat két társulati tag kapta idén: Papp István kellékes és Hidegkuti Ferenc gépjárművezető, anyagbeszerző. Az évadban legtöbbet játszó színésznő már harmadik éve Pájer Alma Virág lett - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!