Holler László festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen

Kultúra, 2024.05.29

Holler László mintegy félszáz festménye látható a vásárhelyi realista iskola tradíciójából táplálkozó művész szombaton, az Alföldi Galériában nyíló kiállításán - tájékoztatta a Tornyai János Múzeum az MTI-t.

Holler László 1938 nyarán Budapesten született. A rajz és festészet alapjait 1952-től 1956-ig Tolcsvai Nagy Géza erdélyi származású, kiváló művésztanár szabadiskolájában sajátította el. Tanulmányait a Soproni Tanítóképző Intézetben, majd a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végezte.

A múlt század hatvanas évei óta Hódmezővásárhelyen élő és alkotó Holler László az alföldi táj és természeti környezet hű krónikása. Tanárként, művészetszervezőként és a mártélyi képzőművészeti szabadiskola egykori vezetőjeként az alkotóművészet mellett aktív közösségi és szolgálattevő ember, aki fiatalok és idősebbek ezreit oktatta, valamint vadászemberként napi szinten folytatott párbeszédet a természettel - ismertette a múzeum. A művész számos egyéni kiállítása mellett rendszeres résztvevője a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, képei hazai és határon túli múzeumok mellett magángyűjtőknél is megtalálhatók.

"Aki színt vall, az nyilvánosan mondja el igazát. A festő színekkel vall." - olvasható a kiállítás mottójaként Holler László bő két évtizede papírra vetett gondolata, amely szerint a hordozóra felkent színek új valósággá, harmóniává és érzelemmé lényegülnek át a művészi ecsetvonások által. Olaj- és temperatábláin az alföldi táj motívumai jelennek meg, és a csendéletek mellett szívesen örökíti meg a vadászat során látottakat is.

A június 30-ig látható tárlathoz a művész fia, ifjabb Holler László és Hegedűsné Dékány Magdolna válogatott az utóbbi években készült művekből. A félszáz festmény témájában és ábrázolásmódjában hűen tükrözi az idős alkotó kedvelt motívumait: a természet és a vadvilág sokszínűségét. A tárlat Holler László friss, a közelmúltban készült alkotásain keresztüli (szín)vallomása, hogy - immár túl nyolcvanötödik életévén - milyennek látja a bennünket körülvevő világot - közölte a Tornyai János Múzeum.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!