Howard Shore filmzeneszerző életműdíjat kap a 20. Zürichi Filmfesztiválon

Kultúra, 2024.06.11

Életműdíjjal ismeri el Howard Shore Oscar-díjas kanadai filmzeneszerzőt októberben a 20. Zürichi Filmfesztivál - jelentették be a szervezők.

A Gyűrűk Ura- és A hobbit-trilógia zeneszerzője október 5-én, a fesztivál Cinema in Concert című rendezvényén veheti majd át a díjat.

Christian Jungen, a fesztivál művészeti igazgatója a legnagyobb kortárs filmzeneszerzők közé sorolta az alkotót. Méltatásában kiemelte, hogy Shore zenéje mindig a film történetét szolgálja. Hozzáfűzte: a zeneszerzőt sokoldalúsága is jellemzi, és bármilyen műfajú filmet képes zenéjével még élvezetesebbé tenni. Művészetének "intenzív és felejthetetlen filmes élményeket köszönhetünk" - idézte az igazgatót hétfőn a deadline.com hollywoodi hírportál.

Szerzeményei közül a legismertebbek közé tartozik A Gyűrűk Ura-trilógia és A hobbit-trilógia zenéjén kívül A tégla, A leleményes Hugo, A légy, az Aviátor, A bárányok hallgatnak, a Philadelphia és a New York bandái című produkciók muzsikája. De Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének zenéjén is dolgozott.

Shore a svájci filmmustra alatt megszervezett 12. Nemzetközi Filmzenei Verseny (IFMC) zsűrielnöki feladatát is elvállalta.

A Zürichi Filmfesztivált október 3. és 13. között rendezik meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!