Jacques Villeglé munkáiból nyílik kiállítás Pécsen

Kultúra, 2024.06.17

A város falain (1947-2021) címmel a pop art és street art stílusban alkotó Jacques Villeglé több mint 140 alkotásából nyílik kiállítás csütörtökön Pécsen, a Zsolnay Kulturális Negyedben található m21 galériában.

A galériát üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) Nkft. hétfői közleménye szerint a kiállítás anyaga átfogja Jacques Villeglé (1926-2022) munkásságát a szaggatott plakátoktól a kollázsokig, a filmektől a matricákon át a kriptográfiákig.

Jacques Villeglé többször is meglepő újdonságokkal forradalmasította a művészet világát: 1949-ben első szakadt plakátjával, 1950-ben első avantgárd filmjével, 1969-ben pedig első szociálpolitikai grafikájával.

Művei vászonra, palatáblára és háromdimenziós szobrokra készültek, később pedig közvetlenül a városi falakra, monumentális sablonok segítségével. A 2000-es években utcai matricáit spontán kollázsokba rendezte, bizonyítva, hogy művészete szervesen kapcsolódik a mindennapi élethez, a populáris kultúrához és a magaskultúrához.

Villeglé volt az első művész, aki az utca nyers, autentikus nyelvét a múzeumok elegáns falai közé vitte. Az ő munkássága ad hangot a névtelen városi költészetnek, amelyet a mindennapi emberek hoztak létre. Az ő látásmódja új, friss megközelítést kínál a műalkotások befogadásához, és számtalan street art művész számára jelent inspirációt és viszonyítási pontot - olvasható a szervezők közleményében.

A szeptember 22-ig látható tárlatról további információk a www.pecsigaleriak.hu oldalon találhatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!