James Ferraro, Lolina és a Phase Alternating Line lép fel szombaton a Trafóban

Kultúra, 2018.02.13

A 21. század illúzióit a közönség elé táró James Ferraro, a Hype Williams nevű formációt megalapító énekesnő-producer Lolina, valamint S Olbricht és Kitzinger Dávid audio-vizuális kollaborációja, a Phase Alternating Line lép fel szombaton a Trafó Kortárs Művészetek Háza Electrify című elektronikus zenei koncertsorozatának 15. eseményén.

Az amerikai Ferraro, aki több éves tervezés után először érkezik Magyarországra, a csillogás, a szépség és a boldogság illúzióját megtestesítő hangok megfigyelésével és érzékeny leutánzásával foglalkozik - olvasható a Trafó MTI-hez eljuttatott ismertetőjében. Tíz éve tartó pályája alatt módszeresen feldolgozta, hogy milyen hangi eszközök állnak a 21. századi fogyasztói társadalom, a globalizált kommunikáció, az amerikai nemzeti öntudat vagy az áruba bocsátott művészet szolgálatában, és azt is, hogy ezeket az eszméket milyen infrastruktúrák, milyen alaposan megtervezett pszichológiai folyamatok tartják működésben a háttérben.

Ferraro lemezein olyan zenei világ születik meg a csengőhangok, értesítők, várakoztató zenék, operációs rendszerek, ATM-ek és GPS-ek hangjainak leutánzásából, amely felnagyítja a mindennapjainkat betöltő hangokban rejlő ellentmondásokat. Az egyszerre bódító és ridegül funkcionális hangok kifordulnak magukból. Ferraro csinált már zajzenét, popot, bluest, egyik lemezével pedig véletlenül elindította a vaporwave-et is. Konceptlemezt készített az 1992-es Los Angeles-i zavargásokról, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról, együtt dolgozott Dean Blunttal, liftzenét és telefonos várakoztató zenét szerzett a New York-i MoMA PS1 művészeti központnak, és még számtalan izgalmas projektben vett részt harmincnál is több álnéven. Tavaly rendezte meg első szóló képzőművészeti kiállítását Stockholmban.

A Lolina néven alkotó brit Alina Astrova az utóbbi tíz év egyik legmeghatározóbb kísérleti zenei formációjának, a Hype Williamsnek az alapítójaként vált ismertté. Szóló karrierje a Hype Williams 2012-es feloszlásával indult, azóta pedig két nagylemezt és számos kislemezt jelentetett meg előbb Inga Copeland, később copeland, végül pedig Lolina néven.

Jellegzetes énekbeszéde, punk megközelítése, disszonáns hangulatai és leginkább a dubbal és az ambienttel rokonítható zenéje egy nehezen körülhatárolható világot írnak le, amelyben zavarba ejtően keveredik a játékosság és a keménység, valamint az egyén és a társadalom egészét érintő problémák.

A szombati koncertest harmadik fellépője a Phase Alternating Line nevű formáció, amely Kitzinger Gábor médiaművész és S Olbricht zenész kollaborációja. A zaj és az absztrakció témáját körbejáró improvizált live actben a Farbwechsel alapítójának analóg elektronikus zenéje hangreaktív háromdimenziós animációkkal találkozik. A Phase Alternating Line korábban Rómát és Berlint is megjárt előadása először látható Budapesten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!