Július közepén kezdődik a Fesztivál Akadémia Budapest

Kultúra, 2024.05.28

Világsztárok összjátékát, az örömzenélés élményét és nemzetközi fesztiváléletet hoz a fővárosba a 9. Fesztivál Akadémia Budapest (FAB), amely július 13-án nulladik nappal indul, majd 14. és 21. között több fővárosi helyszínen várja az érdeklődőket Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész művészeti vezetésével. Az esemény díszvendége Alessandro Baricco olasz író lesz.

A szervezők keddi közleménye szerint a (FAB) programjait a Zeneakadémián, a Millennium Házában, a Magyar Zene Házában és a Budapest Music Centerben (BMC) rendezik meg, emellett templomokban is tartanak koncerteket.

A program a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciójával, az Ifjú barbárok című előadással kezdődik, amelyet a fesztivál nulladik napján és a nyitóestén is játszanak a Magyar Zene Házában.

A magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából az áldozatokra emlékeznek a FAB július 15-i koncertjén a Dohány utcai Zsinagógában olyan művészek részvételével, mint Dora Schwarzberg, Shlomo Mintz, Jens Peter Maintz, Thomas Dunford, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Alissa Margulis, Latica Honda-Rosenberg, Nora Schwarzberg, Maxim Rysanov, Kyril Zlotnikov. A koncerten, amelyen Fekete László, a zsinagóga főkántora is közreműködik, olyan művek hangzanak el, mint Bloch és Bosso Aprés Nigunja, Mendelssohn Oktettje, Bloch Baal Shem és Bruch Kol Nidrei című műve. Az esten közreműködik a FAB mesterkurzus diákjaiból álló zenekar, valamint fellép a Söndörgő együttes.

A FAB mesterkurzus diákjaival számos ingyenes matinékoncerten is találkozhat a közönség a Zeneakadémián.

Július 16-án este a Fesztivál Akadémia művészei a szóló repertoár darabjaiból válogatnak. Elhangzanak Kreisler, Sarasate, Ravel, Wieniawski, Paganini művei a Millennium Házában.

Július 17-én az érdeklődők Budapest templomaiban tehetnek barokk sétát, négy templomban négy különböző koncertet meghallgatva. A Fasori Evangelikus Templomban a FAB mesterkurzusának hallgatói Bach műveiből válogatnak, a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban Bach 3. és 6. Brandenburgi versenyét, valamint Mozart c-moll adagio és fugáját adják elő Maxim Rysanov vezetésével. A Mária utcai Jézus Szíve Jezsuita Templomban Strauss Metamorfózisok című darabja hallható Kokas Katalin, Maxim Rysanov, Razvan Popovici, Fenyő László, Kokas Dóra és Fejérvári Zsolt előadásában. A Bakáts téri templomban Vivaldi Lantversenye hangzik el Thomas Dunford és a FAB mesterkurzus diákjaiból alakult vonós együttes előadásában.

A BMC-ben a 20. és 21. századi zenék kerülnek előtérbe július 18-án. Az Eötvös Péter-emléknapon délelőtt Kurtág György tart mesterkurzust Bartók 2. vonósnégyeseiről. A legendás zeneszerző kurzusát bármely érdeklődő meghallgathatja. Az esti koncerten a kortárs zene emblematikus művei, köztük Eötvös Péter alkotásai hangzanak el Korcsolán Orsolya, a Kelemen Kvartett, Kelemen Barnabás, Jonian Ilias Kadesha, Kokas Katalin, Vashti Mimosa Hunter, Lukács Miklós, Alexander Lonquich, Latica Honda Rosenberg, Diana Ketler, Alissa Margulis, Matthew Hunt, Csalog Gábor és Joó Szabolcs közreműködésével.

Július 19-én a Zeneakadémia Solti termében Beethoven fúvósokra és vonósokra írt kamaradarabja, az Esz-dúr szeptett hangzik el Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Fejérvári Zsolt, Matthew Hunt, Benkócs Tamás, Jose Vicente Castello közreműködésével. A koncert második részében Tatiana Samoul, Jose Vicente Castello és Maria Meerovich szólaltatja meg Brahms Kürt trióját.

Július 20-án délelőtt Alessandro Bariccóval hallható beszélgetés, majd este a fesztivál nemzetközi rajzversenyének díjátadójához kapcsolódva elhangzik többek között Vivaldi A négy évszak című műve a szerző partitúraszövegeivel együtt. Ugyanezen a napon olyan zeneművek is hallhatók, mint Schubert A-dúr zongoraötöse "A pisztráng" vagy a Winterreise. Alessandro Baricco műveiből színészek olvasnak fel részleteket, a koncerten közreműködik többek között Baráti Kristóf, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Johannes Held, Csalog Gábor, Razvan Popovici, Fenyő László, Fejérvári Zsolt és Gloria Campaner.

A fesztivál zárónapján fellépnek a július 4. és 14. között zajló Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny díjazottjai, valamint Andreas Ottensamer és a FAB mesterkurzus diákjaiból alakult zenekar. A koraesti hangversenyen olyan művekkel búcsúznak, mint Bach négyzongorás versenyműve, amely Alexander Lonquich, Maria Meerovich, Diana Ketler és Csalog Gábor előadásában hallható, valamint Brahms h-moll klarinétötöse, amelyben Matthew Hunt, Boris Brovtsyn, Kokas Katalin, Maxim Rysanov és Kokas Dóra áll színpadra. A koncert második felében Kelemen Barnabás, Nicolas Altstaedt és Alexander Lonquich adja elő Brahms H-dúr zongorás trióját a Zeneakadémián.

A programokról bővebb információ a https://fesztivalakademia.hu/ oldalon érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!