Június közepétől várják az alkotásokat a jubileumi Vásárhelyi Őszi Tárlatra

Kultúra, 2024.06.05

Június közepétől várják az alkotásokat a jubileumi Vásárhelyi Őszi Tárlatra, Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti seregszemléjére - közölte Nátyi Róbert művészettörténész szerdán Hódmezővásárhelyen.

A szakember, akit öt évre bíztak meg a tárlat kurátori teendőivel, az előkészületekről tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a Vásárhelyi Őszi Tárlat az ország legrégebbi folyamatosan megszervezett kollektív kiállítása.

Az elmúlt hét évtizedben nagyon sokat változott a művészet, így a kortárs törekvéseket bemutató őszi tárlat is évről-évre megújult. Egyes időszakokban a kiállítás a magyar művészet egy szűkebb szegmensét jelenítette meg, az ezredforduló óta azonban jóval szélesebb spektrumot tár a közönség elé - mondta a művészettörténész.

Nátyi Róbert úgy látja, a következő évek feladata lesz a tárlat országos jelentőségének fenntartása, és emellett - amennyiben lehetséges - emelné a kiállítás már jelenleg is magas presztízsét. A művészettörténész szeretné meggyőzni azokat a már országosan vagy nemzetközileg is elismert művészeket, akik az elmúlt években nem jelentkeztek a tárlatra, hogy küldjenek alkotásokat.

A korábbi tárlatokat rendező kurátoroknak is fontos törekvése volt a fiatalok bevonzása az őszi tárlatokra - mondta a szakember. Hozzátéve: szeretné, hogy a pályakezdőként a kiállításokhoz csatlakozó alkotók később is rendszeres résztvevői legyenek az őszi tárlatoknak.

Az elmúlt évtizedek során organikusan kialakult a kiállítás karaktere: a tárlatokon leghangsúlyosabban a táblaképek jelennek meg - közölte a művészettörténész.

Hangsúlyozta, szeretné, ha a kiállítás bemutatná a festészet sokszínűségét. A "képkészítés" a 21. században már nem feltétlenül a fatáblákat, a vászont vagy a papírt jelenti. Sok kísérletező művész dolgozik Magyarországon, új médiumok jelennek meg. Meg kell találni a módját, miként lehet ezek bemutatását integrálni a kiállításba - mondta.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat jelentkezési felülete június közepén nyílik meg a beadas.oszitarlat.hu oldalon, az alkotásokat pedig július közepén várják a szervezők a szokott rend szerint Hódmezővásárhelyen és Budapesten, a Műcsarnoknál. Az öttagú szakmai grémium július végén válogatja ki az idén október 5-én nyíló tárlat anyagát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!