Kedden kezdődik a Szecesszió Fesztiválja a Ráth-villában

Kultúra, 2024.06.03

A szecesszió világnapjához kapcsolódóan keddtől szombatig ingyenes ismeretterjesztő előadásokkal, valamint kézműves programokkal várja az Iparművészeti Múzeum a közönséget a Ráth-villában.

A múzeum hétfői közleménye szerint két különleges építészeti sétával is várják az érdeklődőket: az egyik nappal, a másik pedig az esti nagyvárosi fényekben mutatja be a fényűző szecessziót.

Keddtől péntekig minden este 18 órától egyedi témákról tartanak előadást az Iparművészeti múzeum kutatói, melyek során szó lesz Rippl-Rónai József tervrajzairól, a fényt megtörő vagy áteresztő ritka műtárgyakról, egy 1900-as párizsi csillár legendás újjászületéséről és a stockholmi Rörstrand gyár szecessziós kerámiáiról is - ez utóbbi előadás angol nyelvű lesz.

A szecesszió világnapján, szombaton a Ráth-villa restaurált csillárjait lehet megismerni. Az előadás során szó esik a szecessziós építészetben kivilágosodó lakóterekről és a fény pozitív hatásairól, valamint egy ezüstből és elefántcsontból készült belga gyertyatartó restaurálásáról is.

Családi programként szombaton lámpáskészítő workshoppal és UV-fényű arcfestéssel készülnek a múzeumpedagógusok. A mi szecessziónk című kiállítás egész nap félárú napijeggyel látogatható a Ráth-villában, Pandur Ildikó művészettörténész tárlatvezetése a szecesszió fényeire fókuszál 11 órától.

Szombaton tartják a két városi sétát: az erzsébetvárosi szecesszió üvegablakait és fényes kerámiáit feltérképező építészeti túra az Almássy térről 14 óra 30 perckor indul, a 19 órakor kezdődő Fényűző szecesszió elnevezésű séta az Andrássy út környékén veszi végig a valaha módos polgárok nyaralóvilláit, majd a program az egykori Balettintézetben működő szállodánál zárul - írják.

Az ismeretterjesztő előadások és a kézműves programok ingyenesek. A programokra regisztrálni a www.linktr.ee/iparmuveszeti linken lehet - olvasható a közleményben.

A szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünneplik a két kiváló építész, Antoni Gaudí és Lechner Ödön halálának június 10-i évfordulójához időzítve. Ma már a RANN - Réseau Art Nouveau Network hivatalos programjai közt is szerepel a világnap, melynek idei központi tematikája a fény - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!