Két helyszínen rendezik a 2. Cziffra György Fesztivált

Kultúra, 2016.09.22

Két helyszínen, a MOM Kulturális Központ mellett a Zeneakadémián rendezik meg 2017. február 21. és 26. között a második Cziffra György Fesztivált, amely a legendás magyar zongoraművész emlékét kívánja megőrizni.

Cziffra egy olyan ikon, akire fiatal és idősebb művészek egyaránt fel tudnak nézni - hangsúlyozta Balázs János zongoraművész, a fesztivál alapítója és művészeti vezetője az m1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.

Mint emlékeztetett, az első fesztivál hatalmas sikerrel zárult, ez is egyértelműen bizonyította, hogy Magyarországon nem felejtették el Cziffra György nevét.

A 2017-es fesztiválon olyan világsztárok lépnek fel, mint Fazil Say török zongoraművész, Mischa Maisky lett születésű csellista, Jandó Jenő zongoraművész, Lajkó Félix hegedűművész és Rost Andrea operaénekes - számolt be a művészeti vezető.

Balázs János elmondta, a fesztiválhoz kapcsolódva október 28. és november 5. között országos zongoraversenyt hirdetnek Cziffra György emlékére, és Kállai Ernő vezetésével, fiatal művészekből megalakul a fesztivál saját kamarazenekara is. A fiatal tehetségeknek ösztöndíjat, míg a világhírű zenészeknek és a mögöttük álló kulturális szakemberek számára Cziffra György nevét viselő díjat alapítanak.

Beszámolója szerint a rendezvénysorozat prémium besorolású fesztiválként több mint 30 millió forintot kap a Nemzeti Kulturális Alaptól, amely a következő három évre is kötelezettséget vállal a rendezvény támogatására. Az állami mecenatúra mellett ugyanakkor önkormányzatok, de magánemberek is támogatják a fesztivál megrendezését - mondta el Balázs János.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!