Kiállítás az első külföldi magyar kutatóintézet alapításának 100. évfordulójára Isztambulban

Kultúra, 2017.02.08

Istanbul 100 - Kós Károly építész munkássága címmel kiállítással emlékeznek meg Magyarország első állami alapítású külföldi kutatóintézete, a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet alapításának 100. évfordulójáról az Isztambuli Magyar Kulturális Központban.

A Balassi Intézet - Isztambuli Magyar Kulturális Központ, a fővárosi levéltár és a Szent István Egyetem Ybl Miklós építéstudományi kara csütörtökön nyíló, többéves levéltári kutatásokon alapuló kiállítása egyaránt kíván tisztelegni a rövid életű, mégis úttörő jelentőségű Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet alapítói, valamint ösztöndíjasai, köztük a magyar építészet kiemelkedő személyiségének számító Kós Károly előtt - olvasható a Balassi Intézet MTI-hez eljuttatott közleményében.

A tárlat első része Kós Károly életútját és munkásságát mutatja be, a második az építész isztambuli tevékenységébe enged bepillantást, míg a harmadik a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet másfél éves történetét mutatja be.

A hivatalosan 1916. november 21-én alapított intézet 1917 januárjában kezdte meg működését, így az alapítás 100. évfordulója az intézményesített magyar kulturális diplomácia centenáriuma is egyben. Az intézet létrehozása Bosznia bekebelezését követően a Balkán felé forduló magyar külpolitika egyik nagy vállalkozása volt.

Az intézet 1918 novemberi bezárásáig hat ösztöndíjast fogadott, akik között volt a fiatal Kós Károly is. Az építész 1917 februárjától 1918 májusáig tartózkodott az Oszmán Birodalom fővárosában, ahol elkészítette a város térképét, megfigyeléseket végzett a hagyományos oszmán építészet területén, tanulmányozta Szinán mester munkáit, javaslatokat tett a városfejlesztés kijelölendő főbb irányelvei tekintetében, valamint mindezeket Sztambul című könyvében össze is foglalta.

A kötet hamarosan a Balassi Intézet - Isztambuli Magyar Kulturális Központ támogatásával, a Yeditepe kiadó gondozásában törökül is megjelenik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!