Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszterről is megemlékezik a jubileumi Ötvösművészeti Biennále

Kultúra, 2015.10.08

Ötvenegy ötvösművész ékszereit, plasztikáit és érméit vonultatja fel a budapesti Klebelsberg Kultúrkúriában a csütörtök este megnyílt jubileumi Ötvösművészeti Biennále, amely Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszter személyéről és munkásságáról is megemlékezik.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a művészetnek meg kell találnia a negatív és a pozitív érzések közti egyensúlyt. Nem elég kiváló alkotónak lenni, karizmatikus emberekre is szükség van - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet a X. Ötvösművészeti Biennále alkotásait bemutató 184 oldalas katalógusra, valamint arra, hogy két év múlva rendezik meg az Iparművészeti Szalont a Műcsarnokban és négy másik kiállítóhelyen. "A művek válogatásánál túlsúlyt kell biztosítani azoknak az alkotóknak, akik az örömérzetet keltenek és arról szólnak, hogy élni érdemes" - hangoztatta az MMA elnöke.

Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke elmondta, az ötvösművészeti biennále nemcsak saját művészetük megmérettetésére ad lehetőséget a kiállító művészeknek, hanem segíti őket abban is, hogy a szakmai viszonyrendszerben képes legyenek elhelyezni önmagukat. "A művekben megjelenik az emóció, a gondolat és a forma kézzelfoghatósága" - tette hozzá.

Katona Katalin, az MMA tagja, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: az 1996 óta megrendezett Ötvösművészeti Biennále a legnagyobb országos rendezvénye a kortárs magyar ötvösművészetnek. Az idei tárlaton a szakma "nagy öregjei" mellett fiatal művészek munkái is szerepelnek. Felhívta figyelmet arra is, hogy a tárlat alkotásai közül Klebelsberg Kuno alakját és szellemiséget idézi meg J. Szalay Edit Palatáblától az ipodig című ékszerkollekciója, valamint Oláh Sándor Tükör tisztelet Klebelsberg Kunónak című műve.

Mint elmondta, a biennále idei tárlata Klebelsberg Kuno munkássága és személyisége előtt tiszteleg. Beszélt arról is, hogy a tárlat látogatható lesz a Kultúrkúriában rendezendő Klebelsberg napok alatt.

A megnyitón szakmai díjakat is átadtak. Az MMA Tervezőművészeti Tagozatának különdíját J. Szalay Edit vehette át ékszer kollekciójáért. Az Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat különdíját Kálmán László kapta Paraván I, Plasztika és Rétegek I. című munkáiért, míg az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Tóth Zoltán vette át nyakék kollekciójáért. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elismerésével Dávid Attila Norbertet jutalmazták ékszereiért, míg a Szent Eligius-díjat megosztva kapta Oláh Sándor, valamint Sor Júlia Fémjáték című plasztikájáért.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!