Könyvfesztivál - A Napkút Kiadó újdonságai

Kultúra, 2017.04.20

Huszonkét kötetet jelentetett meg a Napkút Kiadó 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, köztük több külföldi szépirodalmi könyvet és magyar szerzők műveit. Az újdonságok között Gion Nándorról írt monográfia és Utassy József költészetét bemutató kötet is megtalálható.

Az új művekről Szondi Bence a kiadó képviseletében az MTI-nek elmondta: a Napkút Kiadó a többéves hagyományokat követve az áprilisi könyvfesztiválra szokta fordításköteteit megjelentetni. Az idén például Johannes Weidenheim Pannon regény, Jozefina Dautbegovic Krajinovic Madárijesztők idején, Marte Huke Természetrajz, Mila Pavicevic Jégkislány és más mesék, Gabriela Babnik Száraz évszak, Jean Back Amatőr, Zdenek Sverák Kettős látás, Paulus Hochgatterer Az élet édessége, Yalvac Ural Szarvszemű és Ezüstnyomú és Maurice Careme Az üveggolyó című könyve található meg a kínálatban.

Több magyar szerzői kötet között is válogathatnak az olvasók, Bíró József Alighanem, H. Örkényi Ilona A tarcali káplán sírhantja, Nádasdy Nikolits Andrea Homokláp és csengőfrász, Szögi Csaba Drót, Bence Erika Miért sír Szulimán? című könyve is a fesztiválra jelenik meg.

"A mostani kínálatunkból négy kötetet tartunk kiemelten fontosnak, ide sorolhatjuk a szlovén Gabriela Babnik Száraz évszak és a cseh Zdenek Sverák Kettős látás című regényeit, Mila Pavicevic Jégkislány és más mesék című meséskönyvét, valamint Kurcz Ádám István Gion Nándorról írt monográfiáját" - mondta Szondi Bence, kiemelve továbbá az Utassy József költészetét bemutató kritikai kiadást, Vilcsek Béla hiánypótló munkáját.

A Száraz évszak című regényről elmondta, hogy egy szerelem története, amelyben a szerző megfordítja a szokásos sztereotípiákat. Hatvankét éves közép-európai textiltervezőnő az egyik, huszonhét éves afrikai férfi a másik pólus. A férfi az utcán nőtt fel, és számos visszaélést kellett megérnie. A nő látszatra védett gyermekkora sem mentes a sérülésektől. Fizikai egymásrautaltság fűzi össze őket. Az erotika nem győzheti le magányukat, a múlt elnyomott titkai felszínre törnek, befolyásolják szilárdnak tűnő jelenüket - fogalmazott Szondi Bence.

A Kettős látás című kötet kilenc elbeszélést tartalmaz. Zdenek Sverák szövegeiben nincsenek hősök, szereplőit a hétköznapokból veszi, és miközben az elbeszélések szórakoztatják az olvasót, el is gondolkodtatják, hiszen a humor mellett a kíméletlen őszinteség a szerző egyik legfontosabb jellemzője - mondta Szondi Bence, kiemelve, hogy a kötet megjelentetése szorosan kapcsolódik az idei fesztivál tematikájához, a visegrádi országok díszvendégségéhez is.

Mila Pavicevic Jégkislány és más mesék című kötetéről elmondta: bár meséskönyvként határozza meg írója, mégsem tartozik egyértelműen ehhez a műfajhoz. "Pavicevic meséi egy különös világba kalauzolnak bennünket, melyben minden szinte úgy történik, mint a mesékben, furcsa, gyakorta meghökkentő fordulatokat hozó írásokat olvashatunk" - fogalmazott. A kötet illusztrációit Békés Rozi készítette, és a rajzok nem csupán illusztrálják, sok esetben tovább is gondolják a meséket - mondta, hozzátéve, hogy a szerző a Napkút Kiadó vendégeként jelen lesz a könyvfesztiválon: beszélgetésen vesz részt és dedikálni fog.

Mint mondta, Kurcz Ádám István Gion Nándor életművét tárgyaló monográfiája tovább árnyalja Gion életművét, a jelentős vállalkozásban a fiatal irodalomtörténész új, az életrajzot és a műelemzést szorosan összekapcsoló értelmezést kínál. A könyvfesztiválon a kötet bemutatójára és a szerzővel való beszélgetésre is várják az érdeklődőket.

A rendezvényen három könyvbemutatót tart a kiadó szombaton: Mila Pavicevic és Kurcz Ádám István új műve mellett Petőcz András Óbudai Mágusképző című könyvét fogják bemutatni. A könyvfesztiválon a Napkút Kiadó standjánál péntek délutántól vasárnap estig számos szerző dedikálja kötetét.

A kiadó külföldi vendégei között van Horvátországból Mila Pavicevic mellett Mirko Curic, Montenegróból Branislav Brkovic és Norvégiából Marte Huke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!