Közös jótékonysági koncertet adnak a fúziós zene kiemelkedő együttesei

Kultúra, 2024.06.10

Jótékonysági koncertet ad állami gondoskodásban élő gyerekek javára a hazai fúziós zene két kiemelkedő együttese a budapesti A38 hajón június 24-én. Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint a Várkonyi Csibészek fellépésükkel a gyerekek terápiás rekreációját, feltöltődését és fejlődését szolgáló ALAP!Tábor létrejöttét segítik.

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák a hazai fúziós zenei színtér legismertebb képviselői közé tartoznak, a Várkonyi Csibészek pedig az ösztönös fiatal tehetségek sorába. Közös bennük a népzene, blues, rock, funky, reggae, hip-hop és dzsessz iránti rajongás, és az, ahogyan összefonják zene és költészet, népi és modern, magyar, roma, amerikai és más kultúrák legjavát - áll a szervezők MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Várkonyi Csibészek Ózdról indulva hódították meg a hazai és határon túli színpadokat. Hét éve, gyerekként kezdtek zenélni a Common Vibe Egyesület mentorálásával, mára elismert művészek lettek, akik az ALAP!Tábor lakóinak is tartottak zenei workshopot.

A közleményben Gyöngyösi Krisztát, a tábort megálmodó mentálhigiénés szakembert, trénert idézik, aki elmondta: gyermekvédelmi gondoskodásban élők számára adják vissza azt, amit elvettek tőlük a körülmények: a gondtalanság, a feltétel nélküli szeretet és az egyéni figyelem alapélményét. "Egy hét nagyon kevés, és mégis rengeteg. Ezeknek a gyerekeknek már legalább van mire visszagondolniuk, amikor összegyűlnek a felhők a fejük felett, van miből töltekezniük és van mit várniuk" - mondta Gyöngyösi Kriszta, hozzátéve: az Élményakadémia csapata két évtizedes szakmai tudását és önkéntes munkáját adja ehhez.

Az ALAP!Tábor élménypedagógiai módszerekkel, például természetben átélt kihívások és művészeti foglalkozások révén abban segíti a gyerekeket, hogy felfedezzék az értékeket saját magukban, társaikban, és megtapasztalják a bizalom, az elfogadás, az őszinte kapcsolódások megtartó erejét. Sokuk számára ez a hét a felhőtlen gyerekkort, akár sorsfordító élményt jelent - emelik ki a közleményben.

A terápiás programban eddig 100 gyerek vett részt, 40 önkéntes tréner és segítő dolgozott velük, akik csaknem 7000 percnyi élménypedagógiai foglalkozást biztosítottak számukra. Az ALAP!Tábort a veszélyeztetett helyzetű, mélyszegénységben, szegregátumokban, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokkal és fiatalokért dolgozó Élményakadémia Közhasznú Egyesület szervezi 2021 óta, közösségi finanszírozásra támaszkodva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!