Különleges kiállítás nyílt az MBH Bank gyűjteményéből a debreceni Modemben

Kultúra, 2024.06.14

100 év természet. Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből címmel nyílt kiállítás a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban; a július 21-ig megtekinthető tárlaton 42 klasszikus és modernista stílusú alkotás tekinthető meg.

Az eseményen Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese a pénteki sajtóbejáráson elmondta, a most bemutatott tájképek és csendéletek az 1200 darabot számláló, a MBH Bank művészeti alapítványa által fenntartott gyűjtemény részét képezik.

A bank méltán büszke gyűjteményére, amelynek bázisa a pénzintézet által egy éve létrehozott Hungarian Art & Business (HAB) kortárs fókuszú művészeti központban van, ahol amellett, hogy megjelennek ezek a festmények, a fiatal magyar képzőművészeket és tehetségeket is támogatják - fogalmazott Puskás András.

Kiemelte, a mecenatúra nagyon fontos feladat ma Magyarországon, a bankok hagyományosan szoktak ilyen befektetéseket indítani, az MBH Bank számára pedig stratégiai fontosságú a magyar képzőművészet pártolása.

"Kell áldoznunk és szeretnénk is áldozni a művészetek támogatására, így ez az 1200 darabos gyűjteményünk mindenki számára hozzáférhetővé válik" - jelentette ki az MBH Bank vezérigazgató-helyettese.

Hozzátette, jelen tárlatból szeretnének egy vándorkiállítást elindítani, amely a tervek szerint minden jelentősebb magyarországi városba ellátogatna.

Vizi Katalin, a Modem ügyvezető igazgatója elmondta, az intézmény számára nagyon fontos misszió a gyűjtemények bemutatása és a raktárakban őrzött kincsek "felszínre hozatala", jelenleg mindhárom kiállítótérben ilyen művészeti válogatások láthatóak.

Ez a tárlat a 19. és a 20. századból nagyjából száz évet ölel fel, egy 1858-as gyönyörű tájkép mellett például Czóbel Béla egy 1960-ból származó csendélete is látható - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A bemutatót követően Rockenbauer Zoltán, a kiállítás kurátora tartott tárlatvezetést az eseményen résztvevőknek.

A Modemben debütáló, válogatott kiállítás anyagában Benczúr Gyula, Berényi Róbert, Egry József, Kernstok Károly, Mednyánszky László, Patkó Károly, Perlrott Csaba Vilmos, Szőnyi István és Ziffer Sándor alkotásai láthatóak. A tájképek és csendéletek klasszikus és modernista stílust képviselnek, de egyben kortárs relevanciájuk is van, a 21. század egyik legfontosabb kérdéskörét, a természeti erőforrásokhoz való viszonyulást kérdéskörét vetik fel és mutatják meg az érdeklődőknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!