Kulturális örökség napjai - Nyílt napokat tart a Központi Statisztikai Hivatal

Kultúra, 2018.09.11

Épületsétával, valamint demográfiai és statisztikatörténeti előadásokkal várja látogatóit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szombaton és vasárnap a kulturális örökség napjain.

A rendezvény a korábbi évekhez hasonlóan a kulturális örökség napjai programsorozat központi tematikájához illeszkedik, és a Kulturális Örökség Európai Évében a hivatal nemzetközi szerepvállalásának történetére fókuszál, emellett kiemelt témaként szerepel Magyarország demográfiai folyamatainak alakulása - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.

A látogatók a nyílt nap ideje alatt a 120 éves épületet bemutató hagyományos épületsétán és ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt, a túrán a hivatal kollégái vizualizációs technikák alkalmazásával teszik még érdekesebbé a nagyközönség számára a statisztikát. A "Lépjen velünk kapcsolatba" állomáson az információszolgálat kollégái válaszolnak a látogatók kérdéseire, továbbá segítenek a hivatal holnapján elérhető adatok megtalálásában. A plakátkiállítás a hivatal nemzetközi szerepvállalásának történetére és Magyarország demográfiai folyamatainak alakulására összpontosít. A játéksarokban a statisztikai ismeretek bővítésére nyílik lehetőség, míg a szabadulószobában statisztikai jártasságukat tesztelhetik az érdeklődők. A feladatra 2-4 fős csapatok jelentkezhetnek, a "szabaduláshoz" a statisztika nyújt megoldást.

A nem szakavatott közönség számára is könnyen befogadható, rövid előadásokon elsősorban statisztikatörténeti és demográfiai témákról lesz szó a KSH, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet, valamint a KSH Könyvtár előadói segítségével.

A KSH épületét bemutató első séta 9-kor, az utolsó 14 órakor indul, míg 13.15-kor angol nyelvű vezetést tartanak. A séta megközelítőleg egy órán át tart, a részvétel pedig előzetes regisztrációhoz kötött. Ugyancsak regisztrálniuk szükséges azoknak, akik a statisztikai témájú ismeretterjesztő előadásokon és a szabadulószoba nevű programon szeretnének részt venni.

Kitárja kapuit a mintegy 900 ezres kiadvány- és kötetállománnyal rendelkező KSH Könyvtár is, ahol a látogatók megismerkedhetnek a könyvtár történetével, az olvasótermekkel, a tömörraktárral, böngészhetnek régi térképeket és hajdan titkosnak minősített kiadványokat, valamint kedvezményesen be is iratkozhatnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!