Kutatók éjszakája - A nanovilág rejtelmeibe is betekintést nyújt a Semmelweis Egyetem

Kultúra, 2016.09.28

A korábbi évek legnépszerűbb rendezvényei, a bonctermi látogatás vagy a sebészeti gyakorlat mellett újdonságokkal is készül a Semmelweis Egyetem a Kutatók éjszakáján: a látogatók betekintést nyerhetnek a nanovilág rejtelmeibe, megtudhatják, milyen szerepe van az optogenetikának az agykutatásban, és hogy milyen lézereket és implantátumokat alkalmaznak a szemészetben.

A felsőoktatási intézményben az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több ezer érdeklődőre számítanak pénteken. A programok egy része regisztrációhoz kötött, és a legnépszerűbb eseményekre szinte azonnal beteltek a férőhelyek - írják az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A tájékoztatás szerint a Kutatók éjszakáján megnyílnak olyan laborok is, amelyekbe az év többi napján nem engednek be látogatókat. Az érdeklődők láthatják az élő test virtuális felszeletelését, részt vehetnek különféle szimulációs gyakorlatokon, és megismerhetik a mikroszkópos technika újdonságait is.

Lesznek kémiai kísérletek, zenés kémiai-biokémiai kurzusok, fény derül arra, hogyan születik a szövettani diagnózis, és bevezetik az érdeklődőket az ikerkutatások rejtelmeibe. A látogatók megismerhetik a drogprevencióban alkalmazott legújabb innovációkat is, különös tekintettel az okostelefonos alkalmazásokra és az interaktív honlapokra.

A minden évben nagy népszerűségnek örvendő robotsebészeti bemutatóra, valamint a bonctermi látogatásra már be is teltek a helyek. Szintén kedvelt eseménynek számít a szemészetben alkalmazott lézerekről és implantátumokról szóló előadás, amelyre még várják a jelentkezéseket.

A Semmelweis Egyetem kiemelte, hogy különféle prevenciós programok is lesznek az este folyamán. Kiderül például, hogy milyen szerepet játszik a rendszeres mozgás az érrendszer fiatalságának megőrzésében, valamint az újraélesztés technikáját is elsajátíthatják a látogatók.

Szó lesz arról is, hogy milyen kihívásokat rejt a várandósgondozás, hogyan lehet kockázatmentesen szűrni a magzati kromoszóma-rendellenességeket, valamint hogy miként alkalmazzák a navigációs rendszereket a fül-orr-gégészetben, de a különböző multimodalitású és multidimenziós orvosi képalkotó eljárásokkal is megismerkedhetnek azok, akik felkeresik a Semmelweis Egyetemet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!