Kutatók éjszakája - Színes programok Bács-Kiskun megyében

Kultúra, 2017.09.28

Tűztornádó, matematikai akadályverseny, digitális bűvöskocka és képkirakó robot is várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakája szeptember 29-ei országos rendezvénysorozat Bács-Kiskun megyei programjain.

A Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriuma a Kutatók éjszakáján sötétedéstől csillagászati kvízzel, távcsöves bemutatóval és a magyar kutatási eredményeket bemutató filmvetítéssel készül.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Baján működő Víztudományi Kara négy helyszínen várja az érdeklődőket. Bemutatják a víztisztítómodell-berendezést és a membránszűrést, előadás keretében számolnak be a felszíni vizek szerves mikroszennyezőiről, valamint a korszerű szennyvíztisztítás úttörő technológiáiról és lesz mikroszkóp alatti játék is. A kar aulája idén is planetáriummá alakul, ahol repülőgép- és drónszimulátorral is várják a látogatókat. A dunai jégvédekezéssel és a Kárpát-medence vízgazdálkodásával előadások és filmvetítések formájában ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de fenntarthatósági kvízjátékkal is próbára tehetik tudásukat. A Török-teremben matematikai érdekességekre és a fotogrammetria lehetőségeire hívják fel a figyelmet.

A kalocsai fűszerpaprika-kutatás 100 évéről tartanak előadást Kalocsán, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutató Állomásán szeptember 29-én 15 órától, majd a gyakorlati programok keretében lehetőség nyílik a fűszerpaprika fajták megismerésére, a keresztezés kipróbálására, a színezőanyag tartalom és a csípősség mérésére, de lesz paprika őrlemény kóstoló is hagyományos zsíros kenyérrel.

Az IQ Kecskemét Ipari Kutató Kft. óránként induló üzemlátogatásain az érdeklődők megtudhatják, hogyan készülnek a felhőkarcolók. Részesei lehetnek a hatalmas acélszerkezeti idomok fűrészelésének, láng- és plazmavágásának. Láthatják a digitális bűvöskockát, amit maga a találmány megálmodója mutat majd be, a Kecskeméti Modellező Sport Klub pedig különleges repülőgép modelljeit hozza el. Lesz még képkirakó robot és megismerkedhetnek a látogatók a 3D szkenner működésével, valamint a 3D nyomtatással is.

A kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumba érkezők az interaktív fizika, kémia és biológia kísérletek mellett elmélyülhetnek a robotika és az informatika világában. Ki lehet majd próbálni számos logikai játékot is, és tartanak előadásokat történelem, média és geológia témákban. Készülnek árnyszínházi bemutatóval és indonéz kiállítással is. Sötétedés után az udvaron látványos fizikai és kémiai kísérleteket mutatnak be, amikhez folyékony nitrogént és lőport is használnak, de bemutatják a különféle gázok robbanási és égési tulajdonságait is.

A Neumann János Egyetem idén is csatlakozik a tudomány sokszínűségét hirdető nemzetközi kezdeményezéshez. A kecskeméti és szolnoki helyszíneken az este folyamán az érdeklődők megtudhatják, hogy megtaníthatók-e a robotok zongorázni és hogy felruházhatók-e 3D látással. Fény derül a Magyar Honvédség forgószárnyasainak kutató-mentő bevetéseire és a drónok fejlődésére, de választ kaphatnak arra is, hogy milyen régi gyümölcsfajták, dísznövények és gyógynövények vannak. Ezen kívül látogatóik játékos matematikai akadályversenyen is részt vehetnek vagy akár távcsővel figyelhetik a Nap, a Hold, a bolygók és csillagködök állását is.

A kecskeméti Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalba látogatók egyebek mellett cseppfolyós nitrogénnel végzett szórakoztató jelenségek szemtanúi lehetnek és tájékoztatást kaphatnak mindennapjaink radioaktivitásáról.

A kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumban 16 órától a számos előadás mellett különféle kísérletekkel készülnek, és lehetőség lesz Lego-robotok programozására is. A játékos kedvű látogatók a logikai szobában ördöglakatok, kirakók és társasjátékok közül válogathatnak, az iskola tanulói pedig olyan híres tudósokat keltenek életre, mint Szentgyörgyi Albert, Einstein, Nikola Tesla és Teleki Pál. A programok sötétedés után az udvaron távcsöves bemutatókkal és lézerfényes kísérletekkel folytatódnak.

A kiskunhalasi Szilády Áron Gimnázium és Kollégium a Kutatók éjszakáján 18 órától szintén számos programon keresztül mutatja be a kutatói munka szépségeit és izgalmait. Modellezik a vulkánkitörést, lesz tűztornádó és növesztenek gipszkristályokat is. Készülnek kisállat kvízzel, játékos gyógynövény-ismertetővel és relaxáló ismeretszerzéssel is, de ki lehet próbálni a szappanfőzést és a sportpoharakat is, valamint kialakítanak egy Harry Potter Képzőt is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!