Lecserélik a Hadtörténeti Múzeum előtti harckocsit

Kultúra, 2020.02.26

Átmenetileg lecserélik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum előtt álló T-34-es harckocsit - tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t.

Lecserélik a Hadtörténeti Múzeum előtti harckocsit A tank másfél éve látható a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum bejáratánál, a Kapisztrán téren. A harckocsi felújításra szorul, ezért a Magyar Honvédség Katonai Közlekedési Központjának és a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárának szakemberei csütörtökre virradó éjjel elszállítják.

A harckocsi "távolléte alatt nemcsak megszépül, de egyes hiányzó elemei is a helyükre kerülnek" - áll a közleményben.

A T-34-es helyére egy PT-76 típusú úszó harckocsi érkezik ugyanaznap este. Ezt a könnyű páncélost eredetileg a szovjet Vörös Hadsereg és a Tengerészgyalogság részére fejlesztették ki.

A szovjet haderő 1952-ban rendszeresítette, majd a Varsói Szerződés tagállamai is hadrendbe állították. A Magyar Néphadseregben közel száz példányt alkalmaztak, elsősorban a felderítő alakulatok alkalmazták.

Az úszó harckocsit éles körülmények között is bevetették, például 1968-ban a csehszlovákiai megszállás során. A típust 1983-ban vonták ki a hadrendből.
(MTI)

Galériánk

Lecserélik a Hadtörténeti Múzeum előtti harckocsit Lecserélik a Hadtörténeti Múzeum előtti harckocsit
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!