Lengyel-magyar koprodukció mutatja be Lengyelország híres műkincsrablását

Kultúra, 2024.06.19

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, mely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.

A politikai hátterű, thrillerekre emlékeztetően feszült retro krimi rendkívül pontosan idézi meg az 1980-as évek Lengyelországát, annak díszleteit, karaktereit és korhangulatát - tájékoztatta az Uránia Nemzeti Filmszínház szerdán az MTI-t.

1986-ban a kommunista Lengyelországban ismeretlenek betörtek a gnieznói székesegyházba, megrongálták a lengyel kereszténység és államalapítás egyik legjelentősebb alakja, Szent Adalbert hamvait őrző síremléket, és ellopták róla a szentet ábrázoló ezüstszobrot - idézi fel a közlemény.

A bűncselekmény felgöngyölítésével a nem túl tapasztalt Andrzej Baran nyomozót bízták meg, aki tisztában volt vele, hogy két évvel a nagy felháborodást kiváltó politikai gyilkosság, a kommunistaellenes Jerzy Popieluszko atya meggyilkolása után feszült a közhangulat az újabb egyházellenes bűncselekmény miatt. A történet szerint a nagy ambícióval megkezdett nyomozás során Andrzejben kétség ébredt, hogy a szobor ellopása esetleg egy belügyes játszma része-e - írják.

A filmnek misztikus töltetet ad a vallási tartalom: Szent Adalbert gieznói sírja fontos szerepet játszott a lengyel egyház- és államalapításban, hasonlóan szimbolizálja a lengyel államiságot, mint Magyarországon a Szent Jobb - ennek fényében különösen érthető, miért okozott közfelháborodást a filmbeli ereklyetartó szoborral kapcsolatos incidens - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a lengyel-magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készült film június 27-től érkezik országszerte a mozikba. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin, Művész és Tabán moziban láthatják az érdeklődők, emellett a megyeszékhelyek közül egyebek mellett Szegeden, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Szolnokon, valamint több vidéki városban is vetíteni fogják.

A film díszbemutatóját június 25-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik, ahol a közönség találkozhat Sebastian Buttny rendezővel és az alkotókkal, köztük a stáb magyar tagjaival - olvasható a közleményben.

Az alkotást rendezőként és forgatókönyvíróként is jegyző Sebastian Buttny nevéhez több sikeres film és sorozat is fűződik. A magyar közreműködéssel készült Szent zeneszerzője Pejtsik Péter (After Crying), társproducere Kántor László volt. Főbb szerepeiben Mateusz Kosciukiewicz, Lena Góra, Dobromir Dymecki és Leszek Lichota tűnik fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!