Ma kezdődik a MOZ.GO fesztivál

Kultúra, 2024.06.12

Ma kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, a MOZ.GO, amelyen szombatig mintegy száz magyar filmet mutatnak be Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, összesen tizenkét helyszínen.

A veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítésével kezdődik és négy napon át várja a közönséget a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa közös filmes eseménye - közölték a szervezők az MTI-vel.

A vetítésekhez kapcsolódó rendezvényeken számos alkotóval, szereplővel is lehet majd találkozni.

A szerdai nyitóvetítésen jelen lesz mások mellett Fazakas Péter rendező és a főszereplő Kern András, valamint Pogány Judit, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás és Koltai Róbert is.

Csütörtökön este a veszprémi Hangvillában láthatja a közönség a Semmelweist, amelynek vetítése után Koltai Lajos rendező, Mészáros Blanka és Nagy Katica főszereplő várja az érdeklődőket. Ezen a napon az Agórában vetítik a Cicaverzum című romantikus vígjátékot, a közönségtalálkozón Szeleczki Rozália rendező és Csobot Adél vesz részt.

A Hangvillában csütörtökön lesz a díszbemutatója az Ők tudják, mi a szerelem című filmnek. Hubay Miklós darabját a Nemzeti Színház színpada után Rátóti Zoltán filmen is megrendezte, vele és Udvaros Dorottyával a vetítés után a közönség is találkozhat.

Pénteken Dyga Zsombor Köntörfalak című alkotását a május végén elhunyt Tompos Kátya emlékére vetítik le a szervezők. Aznap délután a balatonfüredi Balaton moziban az Országház építészeti, történelmi és iparművészeti gazdagságát bemutató, Az ország háza című dokumentumfilm készítőivel is találkozhat a közönség, délután pedig a Hangvillában lesz a Kaláka - a Kárpátoktól a Karib-tengerig premierje az alkotók és a zenekar részvételével.

Péntek este a História Kertben vetítik a Lefkovicsék gyászolnak című filmet, amelyhez a veszprémi Lohonyay Vendéglőben egy gasztroprogram is társul: egy lecsó, kovászos kenyér és smarni mellett lehet majd beszélgetni Breier Ádám rendezővel és Bezerédi Zoltán főszereplővel. A Hangvillában péntek este még a Valami madarak című film is műsorra kerül, utána Hevér Dániel rendezővel és Szacsvay Lászlóval lehet majd találkozni.

Szombaton a veszprémi Foton Audiovizuális Centrumban rendeznek a Hunyadi-sorozathoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetést, amelyen a két rendező, Nagypál Orsi és Lengyel Balázs mellett jelen lesz a Szilágyi Erzsébetet megformáló Rujder Vivien és a Hunyadit játszó Kádár L. Gellért is. A beszélgetést Kinizsi Ottó vezeti. A sorozat producere a magyar származású Robert Lantos, rendezői az Oscar-jelölt és Emmy-díjas Robert Dornhelm, Nagypál Orsi, Szász Attila és Lengyel Balázs.

Június 15-én délig a közönség idén is szavazhat majd a fesztivál honlapján a legjobb mozifilmre. A közönség kedvencét a Magyar Mozgókép Díjakkal együtt szombat este hirdetik ki a veszprémi Petőfi Színházban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!