Magyar alkotókat is díjazott gáláján a Román Színházi Szövetség

Kultúra, 2024.05.28

Magyar alkotókat is díjazott hétfő esti bukaresti gáláján a Román Színházi Szövetség (UNITER): Székely Csaba drámaíró, Cári Tibor zeneszerző és Bács Miklós színművész is elismerésben részesült.

Az éjszakába nyúló 32. UNITER-gálán a 2023-ban bemutatott legjobb produkciók alkotóit díjazták a bukaresti nemzeti színházban.

A Bánya-trilógia (Bányavirág, Bányavakság, Bányavíz) szerzőjeként ismert Székely Csaba Az igazság gyertyái című darabjával nyerte el a legjobb, ősbemutatóként színpadra írt szöveg díját. Az 1940-es években az erdélyi Bözödújfaluban játszódó történelmi drámát a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata vitte színre Sebestyén Aba rendezésében, a díszletet Sós Beáta, a jelmezeket Hatházi Rebeka tervezte.

Az előadás Cári Tibor eredeti zenéjéért a legjobb zene és hangdizájn díját is megkapta hétfőn este. Az ismert zeneszerző a díj átvételekor azt mondta, bár reménykedett benne, nem számított az elismerésre.

Székely Csaba Az igazság gyertyái című műve a bözödújfalusi szombatosok 1940-es évekbeli megpróbáltatásainak állít emléket mély empátiával és sajátos humorral. "Egy olyan közösség életébe nyerünk bepillantást, amelynek tagjai mindig jól megfértek egymással, kivéve a történelemnek abban a négy évében, amikor a hatalom erőszakkal beleszólt az életükbe. A mű ezt a négy évet meséli el" - olvasható a színház honlapján közzétett leírásban.

A bukaresti gálán a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Bács Miklós színművész vehette át a Kolozsvári Állami Magyar Színház Rokonok című előadásában nyújtott alakításáért. Az ismert kolozsvári színművész a polgármestert és a polgármester titkárát alakítja a Móricz Zsigmond regénye alapján Bocsárdi László által rendezett előadásban.

A gálán német előadás is díjban részesült, Horváth Hunor Woyzeck-rendezése a nagyszebeni Radu Stanca Színház német társulata előadásában a legjobb fénytechnikáért járó díjat kapta Michael Bischoff munkájának elismeréseként.

A jelöltek között jóval több magyar produkció szerepelt: a legjobb előadásnak járó díjra a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 1978 című előadását is jelölték a szlovéniai Tomi Janezic rendezésében, és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház is esélyes volt a Bocsárdi László rendezte Iráni konferencia című előadással. A legjobb előadás végül a jászvásári Vasile Alecsandri Nemzeti Színház kortárs női szerzők által írt Antologia disparitiei (Az eltűnés antológiája) című produkciója lett.

A legjobb rendezés kategóriában a Kolozsvári Állami Magyar Színház Elektra című előadását, Nagy Botond rendezését is jelölték, valamint Kovács Írisz rendező is esélyes volt a Temesvári Állami Német Színház Tschick című előadásával. A legjobb rendezésért járó díjat végül Andrei Majeri vehette át a bukaresti Metropolis színház Cine l-a ucis pe tata? (Ki ölte meg apámat?) című előadásáért.

A 32. UNITER-gálán több életműdíjat is kiosztottak: megkapta az elismerést Oana Pellea és Dan Condurache színművész, Petrica Ionescu rendező, Viorica Petrovici díszlettervező és Miruna Runcan színikritikus, színháztörténész is.

Az Alina Epingeac, Cristina Rusiecki és Octavian Szalad színikritikusok alkotta szakmai zsűri a romániai színházakban tavaly játszott előadások közül választotta ki a legjobb jelölteket. A végső díjazottakról a Richard Balint színművész, Alexandru Berceanu rendező, Doru Mares kritikus, Viorica Petrovici díszlettervező és Maria Zarnescu színikritikus alkotta zsűri döntött.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!