Magyar rövidfilmek is szerepelnek a kolozsvári filmfesztivál helyi versenyprogramjában

Kultúra, 2024.06.17

Magyar rövidfilmek is szerepelnek a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) helyi versenyprogramjában, melybe idén hét alkotást válogattak be - közölték hétfői közleményükben a szervezők.

Mint írták, a Kolozs megye területén élő vagy dolgozó hivatásos és amatőr filmesek népszerűsítését szolgáló versenybe idén 39 alkotást neveztek be. Ezekből hetet tartottak érdemesnek arra, hogy bemutassák a június 14-24. között zajló filmszemlén.

Ezek közé három magyar rövidfilm, Hatházi Rebeka Április huszonhét, Farkas Anna Ágnes Füstös, de nem rossz és Fazakas Lehel Mater noster című alkotása is bekerült. Az alkotásokat - a többi helyi rövidfilmmel együtt - kedden este láthatja a fesztivál közönsége.

A helyi filmesek munkáját segíteni hivatott verseny fődíja 1500 euró, és 10 000 euró értékben a nyertes közvetkező projektjének produkciós költségeit is támogatják. Emellett egy 5000 és egy 1000 eurós különdíjat is átadnak.

A június 24-én záruló fesztivál első hétvégéje számos teltházas vetítéssel zajlott, a szervezők szerint a pénteki nyitógála mellett a bochidai Bánffy-kastély parkjában élő zenés kísérettel levetített Metropolis és Tudor Giurgiu rendező, fesztiváligazgató legújabb filmje, a kolozsvári Főtéren vasárnap vetített Nasty is megtöltötte a nézőteret.

A kolozsvári közönség találkozhatott Daniele Luchetti olasz rendezővel - akinek életműve előtt különdíjjal tiszteleg a fesztivál - és Jojo T. Gibbs amerikai színésznővel is.

Ilie Nastase román teniszcsillag is háromezer néző előtt lépett színpadra a róla szóló Nasty című dokumentumfilm vetítésén, és a versenyprogram, illetve fesztiválprogram számos alkotását is teltház előtt vetítették.

A TIFF hátralévő részében a tíz magyar alkotást felvonultató Magyar Film Napja és több román film vetítése is nagy érdeklődésre tart számot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!