Magyar drámaantológiát mutatnak be és felolvasóestet tartanak Varsóban

Kultúra, 2017.09.26

Könyvbemutató, kerekasztal beszélgetés és felolvasóest várja csütörtökön a közönséget a varsói Színházi Intézetben a lengyelországi Magyar Kulturális Évad színházi rendezvénysorozata keretében.

A csütörtöki kerekasztal-beszélgetéssel és színpadi felolvasóesttel kiegészített könyvbemutatót neves magyar és lengyel színházi szakemberek részvételével szervezik meg. Bemutatják a Közellenség és más magyar drámák című új drámaantológiát és felolvasóestet tartanak Tasnádi István Közellenség című drámájából, Zbigniew Brzoza rendezésében - áll a Krakkói Magyar Centrum MTI-hez eljuttatott közleményében.

A program a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Balassi Intézet megbízásából a Cracovia Expressz Alapítvány - Krakkói Magyar Centrum együttműködésében valósul meg.

A magyar szervezők a varsói Zbigniew Raszewski Színházi Intézettel együttműködve készülnek a gazdag színházi eseménysorozattal, amelyek célja a kortárs magyar drámairodalom és színházművészet legújabb jelenségeinek bemutatása.

A varsói esemény fókuszába a tavasszal lengyel nyelven megjelent Közellenség és más magyar drámák című új magyar drámaantológia könyvbemutatója áll. A varsói ADiT kiadó gondozásában megjelent kötet tíz, többnyire 2010 után írt kortárs magyar színpadi darabot tartalmaz Pászt Patrícia válogatásában. A kötetben olyan neves szerzők művei jelennek meg, mint Spiró György, Tasnádi István, Háy János, Székely Csaba, Pintér Béla, Visky András, Mikó Csaba, Egressy Zoltán, Mundruczó Kornél, Szabó Borbála. A könyv előszavát az idén Kossuth-díjjal kitüntetett színháztörténész és dramaturg Radnóti Zsuzsa írta.

Az antológia bemutatóját a magyar és lengyel drámairodalom helyzetét bemutató kerekasztal beszélgetés kíséri Lengyelország és Magyarország a valóság kihívásaival szemben címmel. A magyar és lengyel színháztörténészek és művészek - többek között Tasnádi István drámaíró és Dobák Lívia dramaturg - részvételével szervezett panelbeszélgetést a neves lengyel színháztörténész, Dariusz Kosinski vezeti.

A kötetbemutatót és kerekasztal beszélgetést színpadi felolvasóest követi: Tasnádi István Közellenség című darabját Zbigniew Brzoza lengyel rendező állítja színpadra, aki korábban már többször jeleskedett kortárs magyar drámák színrevitelével. Egressy Zoltán Portugál című művének adaptációját sikerrel mutatták be a Teatr Telewizjiben (Lengyel Tévészínház), Háy János A Gézagyerek című darabját pedig három alkalommal is megrendezte Lengyelországban.

A lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében kiadott magyar drámaválogatás - irodalmi értékein felül - azt a célt szolgálja, hogy minél több lengyel színházi rendezőt inspiráljon mai magyar darabok színpadra állítására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!