Magyar, román és francia darabok a székelyudvarhelyi dráMa kortárs színházi találkozón

Kultúra, 2017.09.14

Magyar, román és francia darabokat mutatnak be a kilencedik alkalommal megszervezett székelyudvarhelyi dráMa kortárs színházi találkozón - közölte csütörtökön a házigazda Tomcsa Sándor Színház.

A szeptember 17. és 23. között zajló seregszemlén többnyire kortárs magyar és román darabokat láthat a közönség. Vasárnap, a fesztivál nulladik napján a francia Joël Pommerat-nak Az én kis hűtőkamrám című műve látható, amelyet Theodor Cristian Popescu román rendező irányításával a nagyváradi Szigligeti Színház mutat be. Ugyanez a társulat adja elő a Kapufa és öngól című darabot, amellyel Körmöczi-Kriván Péter szerző első helyezést kapott a tavalyi dráMÁzat pályázaton.

A fesztiválra meghívást kapott még a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata, amely Székely Csaba Négy politikai gyerekdarab című művét mutatja be. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Rajtammaradt télikabát című produkciót viszi színre, amelyben Cseh Tamás dalait értelmezi újra a társulat színművésze, Gajzágó Zsuzsa.

A sepsiszentgyörgyi Andrei Muresanu Színház a Marius Popa zeneszerző és Cezar Ghioca rendező-dramaturg közös munkájaként létrejött produkciót, a Tomcsa Sándor Síznház pedig Gianina Carbunariu román drámaíró Stop the tempo! című darabját mutatja be Tóth Árpád rendezésében.

A seregszemle történetében először lép fel a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulata, amely Visky András Pornó című drámáját adja elő. A Kolozsvári Állami Magyar Színház a Biró Réka és Deák Katalin által írt Homemade-el lesz jelen, a Csíki Játékszín pedig Victor Ioan Frunza által színpadra állított Portugált mutatja be.

A fesztiválon bábelőadások is lesznek. A seregszemle első napján kerekasztal-beszélgetést tartanak a Franciaországban élő Matei Visniec, az egyik legjelentősebb és legtermékenyebb kortárs román drámaíró részvételével. A közönség megtekintheti az ő darabja alapján készült Migránsoook című produkciót a Tomcsa Sándor Színház előadásában. A produkciót Zakariás Zalán rendezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!