Március 15. - Kossuth-díj - Bertalan Tivadar látványtervező

Kultúra, 2017.03.16

Sokat jelent Bertalan Tivadar látványtervező, festő- és grafikusművész, író számára a Kossuth-díj, amely véleménye szerint nyilvánvaló megbecsülése az ember munkájának.

A művész, aki a nemzeti ünnep alkalmából vehette át a kitüntetést, az MTI-nek csütörtökön felidézte: ifjú korában író ismerősei arra biztatták, hogy fessen, rajzoljon, a festőcsemeték viszont írásra buzdították, így egy harmadik dolgot, a filmes szakmát kezdte el.

A főiskola elvégzése után egy munkáját látva kereste fel őt egy külföldi producer, aki ugyanolyan hangulatú miliő elkészítésére kérte fel. Ettől kezdve külföldön "kézről kézre" adták, így sokkal több külföldi filmet tervezett mint magyart. A magyar rendezők közül mások mellett Jancsó Miklóssal, Várkonyi Zoltánnal és Farkas Zoltánnal dolgozott együtt.

Bertalan Tivadar rámutatott, hogy a két tábor között nagy alapvető különbség volt: a magyar rendezők - kivéve Farkast - mindenbe beleszóltak, igyekeztek elbizonytalanítani a tervezőt, a külföldi rendezők pedig rábízták a munkát, szabad kezet adtak.

Az alkotó kitért arra is, hogy az iparművészeti főiskolán a díszlettervező szakra felvett öt növendéket 16 tanár oktatta. "Remek tanári kar volt, lehetetlen volt nem megtanulni a szakmát" - hangsúlyozta Bertalan Tivadar, hozzátéve: a tanulmányi osztály nem engedte diplomázni, ennek ellenére írt egy forgatókönyvet Budai Nagy Antal történetéről és ahhoz megtervezte a díszleteket. A nyilvános diplomavédésen az évfolyamtársak segítségével illegálisan felvonult és előadta munkáját, ott figyelt fel rá a Budapest Filmstúdió igazgatója és alkalmazta főtervezőként. Ezek után nem sokkal végül megkapta a diplomáját is - fűzte hozzá.

Véleménye szerint minden művészet egy tőről fakad és neki megvoltak a hajlamai a különböző irányokba. "Aki megtalálja a kifejezés eszközeit, ugyanúgy mívelheti bármelyiket, mert egy kutya a művészet, csak kifejezési formáiban különbözik" - fogalmazott.

Mint mondta, szabadideje mindig kevés volt, de főleg nyugdíjas kora óta sokat fest, rajzol, más és saját könyveit is illusztrálja, eddig 13 kötetet írt.

Bertalan Tivadar festő- és grafikusművész, író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja mára klasszikussá vált film- és tévésorozat látványvilágát meghatározó, nagy hatású munkája mellett a festészet, a grafika és a könyvművészet területén is kimagasló, sokoldalú alkotóművészi pályája elismeréseként vehette át a kitüntetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!