Március 15. - Kossuth-díj - Gulyás Dénes operaénekes

Kultúra, 2016.03.15

Már negyvenöt éve van a pályán, munkásságát tekintve erre a legbüszkébb Gulyás Dénes operaénekes, aki kedden Kossuth-díjat vehetett át a Parlamentben.

A művész az operairodalom leghíresebb tenorszerepeiben világszerte nagysikerű alakításai mellett más komolyzenei műfajokban is elsőrendű előadásokat magába foglaló művészi pályája, valamint a fiatal ének- és zeneművészek képzését, illetve pályakezdését segítő fáradhatatlan oktatói munkája elismeréseként kapta a kitüntetést.

"Az ember dolgozik és egyszer csak jön egy ilyen meglepetés, nagyon örülök neki" - mondta arról, hogyan fogadta a díjat.

Hangsúlyozta: a szakma, a színház, a művészet az élete, de igyekszik ezt nem túldimenzionálni, sok más feladatát is - beleértve a gyermekeiről való gondoskodást - ugyanolyan szívesen végzi.

Gulyás Dénes kiemelte, hogy tanít Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Vienna Konservatoriumban, továbbá a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatójaként is tevékenykedik.

Utóbbiról elmondta, a pécsi teátrum operatagozata sokat erősödött az elmúlt években. A színház tavaly két operadarab több mint hetven előadására várta a közönséget, a közelmúltban pedig nagy sikerrel mutatta be Mascagni Parasztbecsület és a Háy János szövegére Faragó Béla által komponált Egy pohár víz című egyfelvonásos operát.

A baranyai megyeszékhely színházának szervezésében idén is sokkal több operaelőadás lesz, mint bármelyik másik háromtagozatos vidéki nemzeti színházban - jegyezte meg.

Gulyás Dénes jövőbeni terveiről elmondta, hogy a Macbeth című operaelőadás jövő évi rendezésére készül. Idén nyáron megtartja hagyományos mesterkurzusát Baján, s felkérést kapott, hogy ahhoz hasonlót tartson a horvátországi Krk szigetén.

Énekes mesterkurzusokról van szó amelyek sokrétű képzések: a tanítványok nemcsak az éneklés technikáját sajátíthatják el, hanem ahhoz kapcsolódóan tanulnak stílusismeretet, zeneiséget, különböző figurák megformálásának módját - mondta az operaénekes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!