Margaret Atwood Pénelopeia című művét mutatja be a Maladype Színház

Kultúra, 2024.05.31

Margaret Atwood Pénelopeia című művét mutatja be a Maladype Színház. A pénteki budapesti bemutató után a produkciót július 22-én a Gyulai Várszínház is műsorra tűzi.

Pénelopeia Homérosz Odüsszeia című eposzának, a trójai háborúnak, valamint Ithaka királynéjának, Pénelopénak, az asszonyi hűség megtestesítőjének Margaret Atwood általi mítoszadaptációja. A 2005-ben írt regény sok szálon futó színpadi feldolgozása a Hádész fogságában őrlődő Pénelopé tragikus sorsának meghosszabbítása - írják a szervezők a Budapesten, a 2. kerületi lakásszínház, A Harmadik Hely színpadán megvalósuló bemutatóról.

Mint írják, Balázs Zoltán rendezése Odüsszeusz sokat tapasztalt, bátor és találékony feleségének személyes szemszögéből meséli újra az ismert ókori történetet, felerősítve a mítosz női aspektusait. A rendezői koncepció integrálja az előadás szövetébe az Odüsszeusz és a fia, Télemakhosz által felakasztatott tizenkét szolgálólány titkokkal teli történetét és megöletésük erkölcsi vetületeit - áll az ismertetőben.

A Magyarországon először színpadra állított történet főszereplője Varga Gabriella. Unokanővérét, Helenét Orbán Nelli, szolgálólányait Bajkó Edina kelti életre.

A Maladype Színház magyar-makedón-lengyel koprodukcióban összművészeti produkciójának zenéjét Kovács Adrián zeneszerző jegyzi, a jelmeztervező Németh Anikó.

További információ a produkcióról a https://www.maladype.hu/hu/eloadasok/repertoar/item/2322-penelopeia.html linken érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!