Megalakult a Hudec-év emlékbizottsága

Kultúra, 2018.06.21

Megalakult a Hudec László Emlékév Emlékbizottsága; a testület létrehozásáról szóló dokumentumot csütörtökön írták alá Budapesten.

A Hudec László-emlékévet a Magyar Építőművészek Szövetsége és az Emberi Méltóság Tanácsa hirdette meg a kiváló építész születésének 125. és halálának 60. évfordulója alkalmából. A testület feladata a 2018-19-es emlékév programjainak szervezése és koordinálása.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, a Hudec László Emlékév Emlékbizottságának társelnöke az aláírást követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az emlékév célja, hogy a világhírű építész életművére felhívja a figyelmet, ami a magyarság és a nemzetközi kapcsolatok megerősítése szempontjából is fontos lehet. Az építész munkásságát Kínában, az Egyesült Államokban és Szlovákiában is nagyra értékelik, Magyarországon viszont kevésbé népszerű az életműve - tette hozzá.

"A különféle események módot adnak arra, hogy bemutassák azt az építészt, aki Sanghaj belvárosának arculatát főépítészként megalkotta, és aki saját elbeszélése alapján édesanyja révén magyarnak, édesapja révén szlováknak tartotta magát" - emelte ki Lomnici Zoltán, aki szerint az emlékév a V4-es együttműködés szempontjából is jelentőséggel bírhat.

"Minden ilyen kulturális kezdeményezés nagy kihívás, hiszen olyan gazdag életműről van szó, hogy annak még a részleteit is nehéz felvillantani, de erre tesz kísérletet a testület a különféle művészeti ágakon keresztül" - magyarázta.

Elmondta azt is hogy a napokban tárgyaltak Tarlós István főpolgármesterrel, aki ígéretet tett arra, hogy a főváros vezetése - erejéhez mérten - támogatást nyújt az emlékév sikeres megvalósításához.

Krizsán Attila, a Magyar Építőművész Szövetség elnöke elmondta, hogy az emlékév alkalmából számos programot szerveznek Magyarországon, Szlovákiában és Sanghajban egyaránt.

Csejdy Virág, a Hudec Kulturális Alapítvány elnök-kurátora hozzátette, hogy októberben Besztercebányán szakmai workshopot szerveznek az építész halálának 60. évfordulója alkalmából. A résztvevők szlovák és magyar szakemberekkel közösen megtekinthetik Hudec László ottani épített hagyatékát. Novemberben a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) emléktáblával emlékeznek meg a magyar építész szakmához való kötődéséről.

2019 tavaszán a Sanghaji Történeti Múzeummal közösen rendeznek egy olyan kiállítást, amely Sanghajból érkezne a magyar fővárosba és az építész magyar hagyatékát mutatná be, kiegészítve a kanadai hagyatékkal. "Remélhetőleg ezek a tervek a megfelelő támogatással meg is valósíthatóak" - hangsúlyozta.

A tervek szerint Hudec László életéről dokumentumfilm is készül. Kiss-Stefán Mónika producer, rendező kiemelte, hogy az építész kalandokkal teli életét és munkásságát játékfilmes elemeket is tartalmazó dokumentumfilmben dolgozná fel. Felidézte, hogy Hudec László az I. világháború után a hadifogságból menekült Sanghajba, ahol néhány nap után mint építész már munkát is kapott és néhány év múlva önálló építészirodát hozott létre. Ő tervezte Ázsia első felhőkarcolóját, de száznál is több épület fűződik a nevéhez.

Balogh Balázs Ybl-díjas építész, a BME tanára, a bizottság tagja a sajtótájékoztatón elmondta: céljuk többek között az is, hogy Hudec László munkásságát beemeljék a magyar egyetemi oktatásba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!