Megnyílt a Szépművészeti Múzeum 16. és 20. századi grafikai sorozatokat bemutató tárlata

Kultúra, 2024.04.25

A 16. és a 20. századi grafika művészetében megjelenő sorozatokat, variációkat és ismétlődő mintázatokat mutatja be a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének csütörtökön megnyílt, Folyt. köv. című új tárlata.

Megnyílt a Szépművészeti Múzeum 16. és 20. századi grafikai sorozatokat bemutató tárlata A Szépművészeti Múzeum mintegy százezer alkotást tartalmazó Grafikai Gyűjteményének új kiállítása a "sorozatművészet" tágan értelmezett fogalmának képzőművészeti vonatkozásait vizsgálja - emelte ki Bódi Kinga, a tárlat egyik kurátora a kiállítás csütörtöki megnyitóján.

A mintegy száz, 16. és 20. századi művet felvonultató tárlaton többek között Albrecht Dürer, Lucas van Leyden, Martin Schongauer, Hendrik Goltzius, valamint Antoni Tápies, Bridget Riley, Max Bill, Kaspar Thomas Lenk, Imi Knoebel, Victor Vasarely, Vera Molnar és Maurer Dóra alkotásaival találkozhat a közönség - sorolta a kurátor, aki elmondta azt is, hogy a kiállítás anyagában sok kevésbé ismert vagy soha nem látott alkotás is megtekinthető.

Elmondta, hogy a tárlat egymás mellett mutat be 16. századi, hagyományos grafikai sorozatokat, amelyek tagjait főként a témájuk kapcsolja össze, és olyan 20. századi szeriális grafikákat, amelyeken elsősorban motívumok és formák szüntelen variálása látható. A tárlat egyrészt kapcsolódni szeretne a modern és a régi művészet párbeszédéhez, másfelől rávilágít arra a társadalmi kérdésre is, hogy a televíziós sorozatok, amelyek meghatározzák a világunkat, hogyan jelennek meg a képzőművészet vetületében - fogalmazott Bódi Kinga.

A kiállítás fókuszában két korszak áll: a 16. század - az önálló, nem könyvillusztrációnak szánt szériák születésének és elterjedésének az időszaka -, valamint a 20. század második felének nyugati művészete, amikor az ipari sokszorosító eljárások térnyerésével, az egyedi műtárgy státuszszimbólumának a lebontásával a grafikai képalkotás radikálisan új irányt vett.

A kiállítás nem a nyomtatott sorozatok történeti fejlődését, hanem létrejöttük eredőit, alkotóik megközelítését és módszereit vizsgálja, arra a kérdésre keresve választ, hogy mi köti össze vagy választja el egymástól a reneszánsz és a kortárs művészet szeriális szemléletét - magyarázta Bódi Kinga.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a tárlat, amelynek kurátorai Bódi Kinga és Kardos Eszter művészettörténészek, a tavaly megkezdett, régi és a kortárs művészet párbeszédére alapuló kiállítás-sorozat folytatása.

A közlemény szerint a grafikai kiállításokat A Grafikai Gyűjtemény füzetei címmel magyar és angol nyelvű kiadványsorozat kíséri. A tárlat szeptember 15-ig látogatható, csütörtök és vasárnap között.
(MTI)

Galériánk

Megnyílt a Szépművészeti Múzeum 16. és 20. századi grafikai sorozatokat bemutató tárlata Megnyílt a Szépművészeti Múzeum 16. és 20. századi grafikai sorozatokat bemutató tárlata
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!