TV műsor

Megnyílt a Kálmán Imre Teátrum a Budapesti Operettszínházban

Kultúra, 2017.04.20

A Budapesti Operettszínház mintegy száz év után nyitotta újra össze főépületével az 1922-ben leválasztott, később Moulin Rouge néven ismert épületrészt, amely csütörtöktől a színház kamara játszóhelyeként Kálmán Imre Teátrum néven várja a közönséget.

Megnyílt a Kálmán Imre Teátrum a Budapesti Operettszínházban "A most megnyíló intézmény a mai közönségigényt szolgálja ki, ahol operett, opera és musical produkciókat láthatnak a nézők, megvalósítva ezzel a kívánt fejlődés mellett a rendkívül értékes épített és szellemi örökség megőrzését is" - hangsúlyozta Hoppál Péter kulturális államtitkár a csütörtöki megnyitón.

Kiemelte: a kormány elkötelezett az operett műfaja iránt, amit a Budapesti Operettszínház 2014-es állami fenntartásba vétele, költségvetésének többszörösére emelése és felújítási terveinek támogatása is mutat. Az egykori Moulin Rouge épületének 450 millió forint értékű rekonstrukciója a kormányzat 90 százalékos mértékű támogatásával valósult meg a főváros és az intézmény összefogása mellett.

Lőrinczy György, a színház főigazgatója elmondta, hogy "a családias hangulatú és gyakorlatilag zökkenőmentes és időre befejezett" átalakítás során az egykori Moulin Rouge színpadát kibővítették, kivették a szeparékat és mobil nézőteret hoztak létre, valamint megújult a színház előcsarnoka, ahol Teátrum Café néven kávézó várja a vendégeket.

Kerényi Miklós Gábor, a színház művészeti vezetője úgy fogalmazott: a Budapesti Operettszínház az egyik legszélesebb körű repertoárral rendelkező zenés színház ma Magyarországon, ahol operetteket, musicaleket, olykor operákat játszanak magas számban.

"Ennek az óriási zenés színháznak szüksége volt arra, hogy egy olyan méltó kamaraszínháza legyen, ahol kipróbálhat és létrehozhat olyan produkciókat, ami a nagyszínpadon vagy a raktárszínházban nem valósulhatna meg" - hangsúlyozta.

"Nagyon örülök, hogy ez a helyszín egy olyan ékköve lehet a pesti Broadwaynek, ami ezt az egyébként is nagyon vibráló, művészettel és kultúrával teli környéket még tovább emelheti" - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, aki a helyszín történetét felidézve elmondta, hogy a Nagymező utca 17. szám alatt 1894-ben Somossy Károly nyitott Somossy Orfeum néven nagyvárosi mulatót. Ez a hely néhány év alatt azonban csődbe ment, pedig gazdag repertoárral, neves külföldi és magyar művészek fellépéseivel várta a korabeli közönséget. Az épületet később sokféle átalakításon és névváltoztatáson esett át, az operettszínház a mostani felújítás során a két épület előcsarnokának összenyitásával az 1922-es eredeti állapothoz nyúlt vissza, hiszen 1922-től napjainkig a két intézmény, a Fővárosi majd Budapesti Operettszínház és a későbbi Moulin Rouge egymástól függetlenül, építészetileg is szétválasztva működött.

Lőrinczy György elmondta, hogy a nézők előtt csütörtök este a Csárdáskirálynő Broadway-változatával, a Riviera girl című előadással nyitják meg a helyszínt. A darabot először 1917-ben, állították színpadra New Yorkban, az átiratot Guy Bolton és a világhírű angol szatirikus szerző, P.G. Wodehouse készítette. A darabot még sosem játszották Magyarországon.

Kiemelte: az eredeti műből a zene és az alapszituáció megmaradt, minden mást azonban megváltoztattak és a helyszínt a francia Riviérára, egy mulatóba helyezték át.

A helyszínen a jövő héten a Kreatív kapcsolatok című négyszereplős kortárs operát mutatják be Székely Kriszta rendezésében, majd májusban és júniusban Orfeum Fesztivált rendeznek itt.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Megnyílt a Kálmán Imre Teátrum a Budapesti Operettszínházban Megnyílt a Kálmán Imre Teátrum a Budapesti Operettszínházban


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!