Megnyitották a 37. Salgótarjáni tavaszi tárlatot

Kultúra, 2024.05.25

Megnyitották a 37. Salgótarjáni tavaszi tárlatot, a hazai képzőművészeti alkotások seregszemléjét a Dornyay Béla Múzeumban szombaton. A több száz beérkezett pályaműből 67 alkotást, festményt, plasztikát, szobrot, grafikát mutatnak be július 31-ig.

Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere köszöntőjében arról szólt, hogy a tárlat komoly hagyományokra tekint vissza a városi múzeum történetében.

Mint ismertette, az 1971-től megrendezett tavaszi tárlat jogelődje az 1965-ben megnyílt első észak-magyarországi területi képzőművészeti kiállítás, a '70-es évek elejéig ez nyújtott bemutatkozási lehetőséget a régió festői, szobrászai számára.

A tárlat az 1980-as évektől vált országos rangúvá és begyűjtésűvé. A kiállításnak az 1990-es évektől kétévente ad helyet a város, felváltva a rajzbiennáléval és a rajztriennáléval.

Dániel Zoltán kiemelte, az évtizedek során többször változott a múzeum neve, más lett a fenntartó, átalakultak a támogatási rendszerek, de a rendezvény célja változatlan: teret adni a hazai kortárs képzőművészet tendenciáinak, bemutatni annak minél szélesebb spektrumát.

Elmondta, a tárlat pályázatára több száz alkotás érkezett, ezekből a szakmai zsűri 67 művet ajánlott kiállításra.

Külön örömnek nevezte, hogy vannak rendszeresen visszatérő képzőművészek, és a pályázók között sok volt a fiatal.

Az idei anyag rendkívül gazdag, sokszínű, utat engedve a legújabb és a klasszikusabb törekvéseknek egyaránt; a kiállított alkotások jól reprezentálják napjaink legfontosabb művészeti irányvonalait, és e sokféleségben mindannyian megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb álló festményt, grafikát vagy szobrot - fogalmazott az alpolgármester.

A tavaszi tárlatot Grászli Bernadett művészettörténész, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója nyitotta meg.

Elmondta, a műfaj és a technika sokszínűsége idén is jellemzi a Salgótarjáni Tavaszi Tárlatot, láthatók festett táblaképek, plasztikák, önálló grafikai alkotások is.

Kifejtette, a figurális ábrázolás hagyományosan jelen van a kiállításon, fontos tendenciának nevezte a nonfiguratív és az absztrakt művészetet is. Megemlítette, hogy a grafikának és a rajznak külön tárlata van Salgótarjánban, de a tavaszi tárlat is elképzelhetetlen e műfajok nélkül.

Átadták a 37. tavaszi tárlat díjait is szombaton. Salgótarján megyei jogú város nagydíját Botos Zoltánnak ítélték. A Kulturális és Innovációs Minisztériuma díját Király György, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata elismerését Tuzson-Berczeli Péter nyerte el. A Magyar Festők Társasága Székely Móri Mártát díjazta. A Dornyay Béla Múzeum díját Krajcsovics Éva, a múzeum grafikai díját Simon Zoltán kapta meg.

A nagydíj nyertese lehetőséget kap arra, hogy a következő tavaszi tárlat alkalmával egy kamara kiállítással mutatkozzon be, így idén a legutóbbi nyertes, Határ Attila műveit láthatja a közönség.

A 37. Salgótarjáni tavaszi tárlat július 31-ig látogatható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!