Meller Péter legszebb grafikáit bemutató tárlat nyílt Budapesten

Kultúra, 2017.06.21

Meller Péter (1923-2008) amerikai magyar művészettörténész, klasszika-filológus és grafikusművész legszebb alkotásait bemutató tárlat nyílt szerdán a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) grafikai kiállítóterében, Budapesten.

Meller Péter legszebb grafikáit bemutató tárlat nyílt Budapesten A mintegy hetven grafikai alkotást bemutató Szenvedély és irónia című válogatás az első magyarországi kiállítás Meller Péter műveiből. Frank Tibor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tanára a megnyitón hangsúlyozta: Meller Péter óriási lexikális tudásra és kiváló előadásmódjára támaszkodó nemzetközi hírű tudományos teljesítménye haláláig lényegében elfedte művészi tevékenységét.

Meller Péter a 20. századi irodai technika eszközeit használta fel a klasszikus műveltség átmentésére. Alkotásai egyszerre innovatív, merész és fanyar művészetről tanúskodnak - fűzte hozzá. Frank Tibor szerint az amerikai magyar tudós-művész haláláig megőrizte magyar identitását, illusztrációkat készített például a János vitéz angol nyelvű kiadásához.

Meller Péter Budapesten született, egyetemistaként klasszika-filológiát és művészettörténetet tanult. Tanulmányai befejezését követően 1957-ig dolgozott a Szépművészeti Múzeumban, ekkor családjával együtt emigrált. Több mint egy évtizedes bécsi és firenzei tartózkodás után, 1968-ban a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem oktatója lett. Tudományos munkája mellett szenvedélyesen rajzolt, nyomatokat készített, valamint verseket írt ógörög és latin nyelven, és műfordítói munkát is végzett.

Robert Williams művészettörténész, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem professzora és a kiállítás kurátora felidézte: 1980-as években diákként ismerkedett meg Meller Péterrel, majd kollégák lettek. Csak halála után fedezte fel, hogy nem csupán kiváló tudós, hanem briliáns és rendkívül kreatív művész is volt.

Mint fogalmazott, a hagyaték feldolgozása nagy öröm volt számára, úgy érezte, hogy vissza tudott adni valamit a világnak, ami egyébként elveszett volna. Hozzáfűzte: a budapesti tárlat egyfajta erkölcsi elégtétel a Magyarországról 1957-ben menekültként távozó tudóssal és művésszel szemben.

A tárlathoz a Szépművészeti Múzeum internetes oldalán keresztül elérhető online adatbázis is készült, amelyben digitalizált formában találhatóak meg Meller Péter számos tanulmányának kéziratai, publikálatlan esszéi, vázlatai és jegyzetei is - mondta el Bodnár Szilvia, a Szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteményének vezetője.

Szőcs Miriam, a Szépművészeti Múzeum Régi Szobor Gyűjteményének vezetője a megnyitót megelőző sajtóbemutatón felidézte: Meller Péter műveit életében alig néhányszor állították ki, nem is nagyon törekedett arra, hogy grafikusművészként ismerté váljon, miközben mintegy 10 ezer alkotást hagyott maga után. Hagyatéka rendezése után alkotásaiból 2012-ben Santa Barbarában, 2013-ban Londonban szerveztek kiállítást.

Saját maga által kidolgozott technikával dolgozott, radírból metszett pecsétnyomókat, amelyekből többet vörös festékkel nyomtatott le, tudatosan utalva a görög vörösalakos vázák világára. Sokszor nagyon ironikus, komikus hatást keltő ábrázolásain leggyakrabban antik mitológiai és reneszánsz történeteket és alakokat saját stílusában fogalmazott át, tett hétköznapivá és helyezett el modern kontextusban - mutatott rá.

A szeptember 3-ig látogatható tárlat tematikusan elrendezve mutatja be Meller Péter antik, irodalmi és vallási, magyar vagy éppen természeti és szerelmi témájú alkotásait - mondta Szőcs Miriam, aki szerint a művész gyakorlatilag alkalmazott grafikusként dolgozott, karácsonyi üdvözlőkártyákat, csomagolópapírokat, hűtőmágneseket tervezett és készített.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Meller Péter legszebb grafikáit bemutató tárlat nyílt Budapesten Meller Péter legszebb grafikáit bemutató tárlat nyílt Budapesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!