Mesterkurzussal, közönségtalálkozóval és koncerttel folytatódik az Eötvös Péter mentorprogram

Kultúra, 2024.06.10

Mesterkurzussal, közönségtalálkozóval és koncerttel folytatódik hétfőtől az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorprogramja a Budapest Music Centerben, az esemény tervezésében még Eötvös Péter személyesen is részt vett.

A márciusban elhunyt Eötvös Péter a 20-21. századi zene egyik legismertebb komponistája és egyben karmestere volt, aki nagy jelentőséget tulajdonított annak is, hogy tudását és tapasztalatait átadja a fiataloknak, ezért 2023-ig megálmodója és vezetője volt az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány minden kurzusának - idézi fel a BMC hétfői közleménye.

A komponista munkássága előtt tiszteleg az a pénteki tartó intenzív, ötnapos kurzus, amelyen ezúttal fiatal karmesterek fejleszthetik tudásukat Vajda Gergely vezetésével.

Az Ars Nova Ensemble harmadik alkalommal tér vissza Budapestre, hogy a kortárs zene tolmácsolója legyen. A kurzus másik mestere Benoit Sitzia, az Ars Nova Ensemble főigazgatója, aki hosszú időn át számos alkalommal dolgozott együtt Eötvössel.

A kurzust lezáró koncerten, június 15-én este Eötvös Péter, Kurtág György és Ligeti György műveit tükörprogramként, kétszer hallhatja a közönség, más-más fiatal karmester vezényletében.

A kurzushoz kapcsolódó hagyományos mustMEET Composers hétfői közönségtalálkozón Fazekas Gergely zenetörténész ezúttal Benoit Sitziával beszélget zenei gondolkodásmódjáról és a zeneszerzés folyamatáról, valamint arról, hogyan hatottak Eötvös Péter művei saját kompozíciós technikájára. A beszélgetés angol nyelven zajlik. Az este során a BMC Könyvtárában Catherine Jacquet hegedűművész szólaltatja meg Eötvös és Sitzia egy-egy darabját, és felvételről is több mű elhangzik majd a két zeneszerzőtől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!