Miniszteri elismerésben részesült Szabó Dénes karnagy

Kultúra, 2017.12.12

Az emberi erőforrások minisztere Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karnagynak kiemelkedő szakmai teljesítményéért elismerő oklevelet adományozott, melyet Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adott át Budapesten.

A Cantemus Gyermekkar hat díjat hozott el a Lengyelországban októberben lezajlott Gaude Cantem nemzetközi versenyről: a gyermekkari kategória I. helyét, a legjobb gyermekkarnak járó zsűri különdíját, a legjobb külföldi kórus díját, a Katowicei Zeneakadémia nagydíját, a nagydíjat és a különdíjat - közölte a kultúráért felelős államtitkárság kedden az MTI-vel.

Ez az eredmény is erősíti, hogy hazánk komolyzenei nagyhatalom, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Mély elismerés illeti azt a magas színvonalú munkát, amely ilyen teljesítményt mutat fel, és példa a következő kórusgeneráció nevelésében is - idézi a közlemény Hoppál Péter szavait.

Szabó Dénes 1969-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ezt követően a Kodály-módszer alapján magas szintű zenei oktatást folytató, nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában kezdett tanítani. 1975-ben megalapította a Cantemus Gyermekórust, amelyből a Cantemus Gyermekkar, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar is kinőtt. A kóruscsalád az eltelt évtizedek alatt több mint 50 nemzetközi versenyt nyert meg. Felléptek a világ számos országában Venezuelától Ausztráliáig, Kanadától Japánig, az USA-tól Koreáig, világhírű karmesterek vezényletével, mint Leonard Bernstein vagy Doráti Antal. Hangjukat hanglemezek, rádió- és televízió felvételek sora őrzi, számos kortárs mű bemutatója is a nevükhöz fűződik.

Szabó Dénes gyakori meghívott vendégelőadó nemzetközi fesztiválokon, szakmai konferenciákon, rendszeresen tart mesterkurzusokat karvezetésről, kórushangképzésről, a Kodály-módszer alkalmazásáról. Ő a szellemi atyja a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválnak is, amit 1994 óta kétévenként rendeznek meg a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában. Művészi és zenepedagógiai munkáját több díjjal is elismerték: 1985-ben Liszt-díjat, 1993-ban Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat, 2000-ben Kossuth-díjat, 2004-ben Magyar Örökségért díjat vehetett át. A Nemzetközi Kórusszövetség (IFCM) 2013-ban életműdíjjal tüntette ki, 2012 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 2014 óta a nemzet művésze.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!