Mohácsi Balázs és Puskás Panni kapta a Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat

Kultúra, 2024.05.25

Mohácsi Balázs és Puskás Panni nyerte az idén negyedik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat és a vele járó 3-3 millió forintot - tájékoztatta a Mastercard az MTI-t.

A közlemény szerint a Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra idén 63 pályázat érkezett, amelyre a legalább egy, legfeljebb kétkötetes, 40. évét be nem töltött vers- és prózaírók jelentkezhettek.

Mohácsi Balázs szabálytalan, hibrid műfajú Újabb narancsok gurulnak el című kötetével pályázott az ösztöndíjra, amelyben az élet, halál, költészet, család, írás témáiról beszél. A kézirat jelenleg mintegy 40 verset, illetve változatos témájú prózai fejezeteket tartalmaz, például a hétköznapok ihlettelenségéről, a permetezésről, a családi veszteségekről és arról, hogyan válik a pályázás irodalmi szöveggé.

Puskás Panni Nem a haláltól munkacímű regénye az időskori önrendelkezés témáját dolgozza fel. Habár a szerző tájékoztatása szerint a kötet ötlete már korábban megszületett, mint hogy Karsai Dániel saját történetével a nyilvánossághoz és a bírósághoz fordult volna, ügyének alakulása merőben meghatározza majd a kötet történetének alakulását is - ismertették a közleményben.

A díjakat Háy János, Krusovszky Dénes, Mácsai Pál, Nagy Gabriella és Turi Tímea döntése nyomán adták át.

A Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjprogram sikerét jelzi, hogy a korábbi nyertesek közül Czakó Zsófia és André Ferenc kötete is megjelent már, a 2023-as ösztöndíjas, Kerber Balázs pedig az idei Tavaszi Margó Fesztiválon mutatja be Számtan a holdas estékre című művét - idézik a közleményben Márkus Gergelyt, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős vezetőjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!