Molnár Judit Lilla és Török Krisztián nyert az Esterházy Art Dating pályázatán

Kultúra, 2024.05.24

Molnár Judit Lilla és Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek, így ők nyerték el az Esterházy Art Dating pályázat fődíját.

Tavasszal tíz kurátor és 20 képzőművész ismerkedett meg egymással az Együtt a Művészetért Egyesület és az Esterházy Magyarország Alapítvány által közösen szervezett Esterházy Art Dating során - közölték a szervezők az MTI-vel.

A 15-15 perces beszélgetések eredményként kialakult az a tíz kurátor-művész páros, akik ezt követően két hónapon keresztül dolgoztak közösen egy kiállítási koncepcióján. A párosok bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik Molnár Judit Lilla és Török Krisztián kiállításkoncepcióját díjazták másfél millió forinttal. A kiállításnak, amely a következő év során valósul meg, a The Space Galéria ad otthont.

A Kígyók és Létrák címet viselő győztes pályamunkában az alkotó, Molnár Judit Lilla és kurátortársa, Török Krisztián egy indiai társasjáték által ihletett művészeti installáción keresztül kritikus szemlélettel közelített olyan aktuális kérdésekhez, mint a siker, az előrehaladás, a társadalmi mobilitás, a mentális egészség, a teljesítménykényszer vagy a kiégés.

A pályázatok kiválasztásában és a koncepciók zsűrizésében részt vevő kuratórium tagja volt Bérczi Linda kulturális menedzser, a The Space galéria tulajdonosa, az Együtt a Művészetért Egyesület elnöke, Nagyházi Lőrinc műkereskedő, a NaCo galéria vezetője, Vizi Katalin művészettörténész, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ ügyvezetője, Tűzkő Péter igazságügyi szakértő, és Zsikla Mónika művészettörténész, a Q Contemporary művészeti vezetője.

A közlemény felidézi, hogy az Esterházy Art Dating pályázat célja, hogy közelebb vigye egymáshoz az alkotókat és a kiállítások létrejöttét segítő kurátori szakma képviselőit. Idén, a korábbi évekkel szemben olyan művészek számára hirdették meg a pályázatot, akik még nem rendelkeznek galériás képviselettel, hogy olyan alkotók kapjanak bemutatkozási lehetőséget, akiknek erre kevesebb esélye van.

Az eredményhirdetés során a Nagyházi Contemporary jóvoltából egy különdíjat is átadtak, ezt Juhász Nóra és Vékony Délia párosa nyerte el Érzelmi Erőforrások Minisztériuma című pályamunkájával, amelynek megvalósulását szintén támogatja az alapítvány.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!