Múzeumok éjszakája - A labdarúgás hagyományait is körüljárják a Néprajzi Múzeum programjai

Kultúra, 2024.06.14

Az idei év közös témájához, a labdarúgáshoz kapcsolódó kiállítással, előadással is készül a Múzeumok éjszakára a Néprajzi Múzeum, ahol emellett koncertet, gyerekelőadást és épületbejárásokat is szerveznek.

Az idei nyár első része labdarúgó Európa-bajnokság jegyében telik, ezért gyűjteményének széles palettáját kihasználva a múzeum június 22-i programjainak egy részét a foci köré szervezi - áll az intézmény közleményében.

Lesz például gombfocibajnokság, majd előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a magyar vidéki labdarúgás hagyományairól, valamint az Életre, halálra címmel egy mexikói vallási rituáléról, amelynek végén a "mérkőzés" résztvevőit feláldozták.

A Néprajzi Múzeum nagyszínpadán Rostás Móni és a Gypsi Mood's, a Los Andinos, és a Cimbaliband ad koncertet. Az Üsztürü zenekarral zenés tárlatvezetésen lehet részt venni, de meg lehet hallgatni Balogh Gusztáv és Horváth Márk gitárművészek előadását is, amelyet az Istennel talállak, testvérem. Cigány történetek című kiállításban tartanak.

A készülő Citeravilág című kiállítás kulisszatitkaiba is betekinthetnek az érdeklődők, a Szent Iván éjszakájának hagyományaira épülő játékos, mesés gyerekfoglalkozásokat pedig tánc és zene kíséri majd. Ez része lesz a délutántól induló családok éjszakája programjainak, amelyen Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona interaktív mesejátéka, vagy a Laniakea Színház kisgyerekeknek szóló előadása mellett kalotaszegi tájkollázsokat, amazóniai emlékképeket is lehet készíteni, vagy fejtörőket megoldani, esetleg körülnézni a népek piacán.

Ferencz Marcel építész épületbejárásokra hívja a közönséget, az Étel-rejtők című programon a kerámiateret lehet bejárni, de lesz flashmob, a hallássérültek jelnyelvi tolmácsolással kiegészített, a külföldiek pedig angol nyelvű tárlatvezetéseken vehetnek részt. A KV Társulat színházi előadásán keresztül kiderül, miként vált "kétlelkűvé" Erdős Kamill cigánykutató, Nagyabonyi Emese színművésznővel pedig az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 című kiállítást lehet bejárni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!