Múzeumok éjszakája - Kiállítászáró programokkal is készül a Kiscelli Múzeum

Kultúra, 2024.06.14

Kiállítászáró programokkal, tárlatvezetésekkel és workshopokkal is készül a Múzeumok éjszakájára a budapesti Kiscelli Múzeum.

A Budapesti Filharmóniai Társaság a Templomtérben, a Határtalan design kiállításban ad a cseh zenei évéhez kapcsolódó kamarakoncertet, amelynek műsorán Bach, Gubaidulina és Dvorák műveket hallhat a közönség - közölte a múzeum az MTI-vel.

A Határtalan design kurátorai 2009 óta dolgoznak együtt Góbi Rita táncművésszel, akinek társulata most a Perdül című térspecifikus, fúziós előadást mutatja be a kiállítás tereiben. Emellett szerveznek ékszer workshopot is a kiállításhoz kapcsolódva, amelyre előzetes regisztráció szükséges. Az ékszerek újrahasznosított anyagból készülnek majd.

A Pro forma kiállításhoz kapcsolódva Horváth Krisztina közreműködésével régi fotókat hasznosítanak majd újra egyszerű, kézműves technikákkal, hímzéssel, ragasztással, áztatással, vagy festéssel.

Tematikus tárlatvezetésekre is várják a közönséget. A Határtalan design kiállításban a kortársékszer-szekció több mint 100 darabos válogatását mutatják be a kurátorok és az ékszertervezők, a Pro forma kiállítást Tombor Zoltán fotográfus mutatja be az érdeklődőknek, Egy gyűjtemény titkai - Revízió a BTM Fővárosi Képtár Festménygyűjteményben című programot Molnárné Aczél Eszter művészettörténész vezeti majd, többféle tematika mentén pedig épületsétát vezet Perényi Roland történész, Rostás Péter művészettörténész, Köblös Péter gyűjteménykezelő és Maczó Balázs etnográfus is.

Meg lehet majd tekinteni a múzeum tízéves, virtuális leletmentő projektjét is, amelynek keretében olyan irodaházak és középületek fotódokumentációját és történetét mutatják be, amelyeket kívülről sokan ismernek Budapesten, de belső tereiket ritkán, vagy egyáltalán nem látni, és nagy rá az esély, hogy hamarosan meg is semmisülnek majd. Ezekből az épületekből szemezget a Múzeumok Éjszakáján a projekt ötletgazdája, Branczik Márta művészettörténész, a BTM Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteményének vezető muzeológusa.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!