Múzeumok éjszakája - Különleges tárlatvezetések és két új kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Kultúra, 2024.06.14

Sokszínű programkínálattal, egyebek mellett különleges tárlatvezetésekkel, akusztikus koncertekkel, családi programokkal, két új kiállítással, a Múzeumkertben pedig kertmozival várják az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakája alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) és tagintézményeiben.

Az MNM pénteki közleménye szerint több családi program is várja a nagyközönséget a Múzeumok éjszakája alkalmából: az Ásó-kapa-nagyharang című eseményen egy felfedező füzet segítségével a családok 500 éves szerelmek nyomába eredhetnek a Magyar Menyasszony kiállításon, valamint megismerkedhetnek az esküvői hagyományokkal és viseletekkel is.

A családok a Kincskereső programon megismerhetik a Múzeumkert rejtett zugait, a pártakészítő-workshopon pedig a Magyar Menyasszony kiállítás díszes pártáiból inspirálódhatnak és elkészíthetik saját pártáikat is.

Az óvodás korosztály a Magyar Nemzeti Múzeumban az Ősi kalandok című programon meséken keresztül az ősember földjét és a rómaiak világát, a Tündérországi kalandok elnevezésű programon pedig a török hódoltság időszakát, valamint az erdélyi fejedelmek és a magyar királyok udvarát ismerheti meg. Mátyás király palotájában pedig három próba várja a gyerekeket Lovagi kalandok című programon.

Rejtélyes Pest-Buda címmel nyomozós élőmúzeumi programot tartanak a Múzeumkertben, melyen az érdeklődők 19. századi főváros izgalmas hétköznapjaiba utazva, detektív szerepébe bújva városi legendák és rejtélyek nyomába eredhetnek - írják.

A tájékoztatás szerint két különleges kiállításmegnyitóval is készül az MNM a Múzeumok éjszakáján: szombaton 13 órakor Kertész/Kópiák címmel nyílik meg az André Kertész világhírű fotóművész eddig sosem látott képeiből összeállított tárlat - melyen az este folyamán Fisli Éva történész tart tárlatvezetést -, 17 órakor pedig a nagyközönség megismerheti a Hónap kincsét: a kiállítás részeként szakértők mutatják be Szily János tézislapját 1754-ből.

A múzeum önálló felfedezésekre is lehetőséget ad: 14 és hajnal 2 óra között a Színek, jelek, szimbólumok című program részeként a látogatók megtekinthetik a Magyar Menyasszony kiállítást egy felnőtteknek szóló látogatói útvonal segítségével.

A tárlatvezetések 16 órakor kezdődnek Fónagy Zoltán történész szubjektív tárlatvezetésével a Magyar Menyasszony kiállításban. Több alkalommal is lesz "Múzeumi kulisszajárás", melyen Kollár Csilla művészettörténész segítségével a textilműhely különleges darabjain keresztül ismerhetik meg évszázadok női sorsait, menyasszonyi öltözeteit a látogatók.

Az érdeklődők csatlakozhatnak Mohos Zsófia fotográfus szubjektív tárlatvezetésére, szintén a Magyar Menyasszony tárlaton, amin azokat a tereket lehet majd bejárni, melyek a népviseleteket, az egykori és mai vidéki Magyarország hagyományait mutatják be, valamint részt vehetnek a Boszorkány és kirakatperek. Báthory Erzsébet az ördög asszonya? című múzeumi programon is.

A Múzeumkertben Kerti fröccs/André Kertész Budapestje címmel beszélgetést tartanak Fónagy Zoltánnal és Tomsics Emőkével, 21 órától újdonságként pedig elindul a Kertmozi, ahol az Amélie csodálatos élete című filmet vetítík - olvasható a közleményben.

Az Múzeumok éjszakáján a zenei események Heidi Albert handpan koncertjével kezdődnek a Kupolateremben, majd a MÁV szimfónikus vonósnégyese lép fel Dallamok a múzeumban címmel. Ezt követően Frenák Társulat Fragmantok címmel tart táncbemutatót a Díszteremben - olvasható az összegzésben.

Mint írják, a Múzeum Római udvarában 19 órától indul a Múzeumi stand-up comedy Lakatos Leonetta, Ligeti Dániel, Gyertyán Balázs és Felméri Péter részvételével.

Az este során egyedi hangszerelésben lesz hallható a Tulpa zenekar Galambos Dorinával és kiegészülve Szabó Dániellel, majd a 2024-es Jazz Showcase szakmai díjazottja, az Intergeese jazz formáció lép fel - olvasható a közleményben.

A Nemzeti Múzeum hajnal 2 óráig várja a látogatókat. A részletes programkínálatról bővebb információk a www.mnm.hu weboldalon találhatók - áll az öszegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!