Múzeumok éjszakája - Több mint hetven esemény lesz Veszprémben

Kultúra, 2024.06.14

Negyvenegy helyszínen több mint hetven esemény várja a látogatókat a Múzeumok éjszakáján Veszprémben - közölték pénteken sajtótájékoztatón a program szervezői Veszprémben.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármester (FIDESZ-KDNP) elmondta, hogy 2002 óta szervezik meg a rendezvényt Magyarországon a Szent Iván-éjjeléhez legközelebbi szombaton. A város valamennyi kulturális intézménye csatlakozott a programhoz: 71 esemény várja a látogatókat, 41 helyszínen 7 intézmény szervezésében - közölte.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elmondta, hogy Csend és fény címmel Szalai Zoltán képzőművész tanítványaival rendeznek kerekasztal-beszélgetést a művész életműkiállítása kapcsán. Emellett Kiskapu a Balatonra - Magánnyaralók világa címmel az 1970-es évek nyarait idéző tárlat nyílik a múzeumban, amelyen korabeli tárgyakat, a múltat idéző képeket láthatnak az érdeklődők.

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója arról beszélt, hogy a mesterséges intelligenciával és a 3D nyomtatással ismerkedhetnek az érdeklődők a Fixir médialaboratóriumban, ahol a kortárs fotóműhely alkotásaiból is kiállítás nyílik. Sümegi Elemér hegedűkészítő az Auer-házban enged betekintést a hegedűkészítés titkaiba. Az este folyamán Bauhaus: színek, formák, körök, négyzetek címmel alkotóudvar várja a családokat, a Vass László Gyűjteményben pedig a cipőkészítés világába tekinthetnek bele az érdeklődők. Ezek mellett megnyílik a látogatók előtt Szilágyi László képzőművész műteremlakása is - tette hozzá.

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a Petőfi Színház kreatív menedzsere elmondta, hogy gyereksziget, vidámpark és éjszakai táncház várja majd a program résztvevőit, valamint a VII. Rátonyi Róbert Operettfesztivállal csatlakoznak a rendezvényhez. Az eseményt június 20. és 23. között rendezik meg a teátrumban. A Múzeumok éjszakáján a Te rongyos élet című előadást láthatják a nézők a New York-i Magyar Színház előadásában. Ezen kívül Rátonyi ezer arca címmel nyílik kiállítás és Lehoczky Zsuzsa színművész életútját és jelmezeit is bemutatják.

Szántó Viktória, a Kabóca Bábszínház képviseletében elmondta, hogy a Múzeumok éjszakáján Györgydeák György képzőművész kiállítását is megtekinthetik majd az érdeklődők, ahol mások mellett Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és Porga Gyula, Veszprém polgármestere tart tárlatvezetést.

Baranyai Tamás, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a könyvtárban sakkolimpiai beharangozót rendeznek, amelyen részt vesz Gaál Zsóka korosztályos Európa és világbajnok, aki szimultánt játszik a vállalkozókedvű résztvevőkkel. A sakkolimpiát 2024. szeptemberében Budapesten rendezik meg.

Márkusné Vörös Hajnalka levéltáros arról beszélt, hogy Örökölt sors címmel rendeznek beszélgetést olyan emberekkel, akik szembenéztek saját sorsukkal, őseik súlyos cselekedeteivel és így megszabadultak a múlt terhétől. A beszélgetésen részt vesz Káldi Géza tanár, Savanyú Jóska leszármazottja is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!